Sport
MARIO TOMIĆ, PIVOT NEXE-A

U sportu se ne živi od jučer, bit ćemo spremni za Rabotnik
Objavljeno 19. veljače, 2019.
Pivot NEXE-a do svoje 17. godine bio je vratar, a danas predstavlja jednog od ključnih Horvatovih igrača

Zvjezdani status u redovima NEXE-a sve više dobiva Marin Šipić. Premda cijele sezone pruža odlične igre svoje "minute slave" uhvatio je nastupima u reprezentaciji. Danas najviše mladih nakon svake utakmice dolazi upravo do Šipića slikati se, njegova fotografija je na ulazu u dvoranu i koristi se za promotivne akcije Rukometnog kluba NEXE.

Međutim, osim Šipića, pomalo nepravedno medijski je zapostavljen drugi pivot Mario Tomić. U paru odlično funkcionira sa Šipićem, ne samo kada se Hrvoje Horvat odluči za formaciju s dva pivota u napadu nego i u diobi minutaže sa osam minuta mlađim kolegom. Tomić je vrlo važna karika u Horvatovoj koncepciji. Ne samo napadački, nego što je jako značajno i u obrambenim formacijama gdje odrađuje doista odličan posao.

Zanimljiva je rukometna priča ovog 31-godišnjeg Zagrepčanina s diplomom Kineziološkog fakulteta. Iz odlične generacije hrvatskih rukometaša u kojoj su Duvnjak, Štrlek, Karačić, Pešić, u mlađim uzrastima nikada nije dobio prigodu iz prostor razloga što je do svoje 17. godine u matičnom Medveščaku bio je vratar. Poslije ga je tadašnji trener Željko Zovko prebacio na crtu. I ide mu uspješno. Nije, doduše, stekao status hrvatskog reprezentativca nego reprezentativca Katara. Kao član tamošnjih klubova Al Sadda i Lekhwije bio je u kadru reprezentacije koju mnogi nazivaju "legijom stranaca". Ipak, povratkom u Hrvatsku, kada je u rujnu 2017. stigao u Našice, više nije konkurirao za reprezentaciju Katara. Zato, jedini nedostatak u odnosu na Šipića su mu godine. "Mali medo" ipak predstavlja hrvatski potencijal. No, Tomić je sigurno tu zlu ne trebalo.

Uostalom, odigrao je vrhunsku predstavu protiv Hannovera. U napadu, ali i u obrani gdje je malo toga prolazilo na crtu. No, već smo zaključili u subotu NEXE nije imao slabu točku. Ponovio je onu priču o "velikoj NEXE-ovoj obitelji".

- Doista smo kao velika obitelj. Na terenu i izvan njega. Ginemo i ispravljamo jedni druge, kada jedan ispadne iz obrane, drugi spaja. Mislim da je to najveći uspjeh ove sezone što funkcioniramo kao momčad, koja je uvijek ispred bilo kakvog pojedinca.

Mora se priznati u subotu je pala vrhunska momčad.

- Dovoljno je nabrojati samo njihove reprezentativce. Istina, ima Hannover problema s ozljedama, ali imaju sjajne igrače, odličnog trenera na klupi. I nije slučajno što oni režu skalpove najboljim njemačkim klubovima.

Trebalo je jedno vrijeme da shvatite kako i vi možete "porezati skalp" Bundes ligašu.

- Pa istina, nismo ušli u utakmicu kako inače znamo. Možemo mi to mnogo bolje. No, kako je vrijeme odmicalo vidjeli smo da ova utakmica isključivo ovisi o nama. Bili smo puni samopouzdanja koje nam je dala pobjeda nad Tatabanyom, a znali smo da nam pobjeda nad Hannoverom puno donosi. Na kraju mislim da smo zasluženo pobijedili, premda je bilo padova u igri u drugom poluvremenu. Ovo je definitivno pobjeda cijele ekipe, stručnog stožera koji nas je odlično pripremio za utakmicu. Hvala i divnoj publici koja je došla u velikom broju, a vjerujem da smo se mi na ovaj način odužili.

Novi izazov u Kupu EHF-a slijedi već u subotu. I nova prilika za punjenje našičke dvorane. Rabotnik je možda u prva dva kola poražen, ali nisu bezazlena momčad.

- U sportu se ne živi od jučer. Malo smo proslavili, a od ponedjeljka već su krenule pripreme za Rabotnik. Nemamo pravo na opuštanje, a neće ga ni biti. Već smo sada zrela ekipa znamo već kako se ponašati. Budite uvjereni maksimalno ćemo shvatiti ovu utakmicu, jer bodovi protiv Rabotnika jednako vrijede kao protiv Tatabanye ili Hannovera, a kod kuće pokraj ovakve publike nemamo pravo na loš dan - zaključio je Tomić.

Krešimir Lacković
TATABANYA SE PROŠETALA BITOLJEM
U drugom susretu 2. kola B skupine EHF Kupa Grundfos Tatabanya je prilično lako došla do prve pobjede. Na gostovanju u Bitolju mađarski je predstavnik svladao domaći Eurofarm Rabotnik, sljedećeg suparnika NEXE-a s 31:21. Makedoncima nije pomogao ni ukrajinsko pojačanje Vladislav Ostrouško koji je postigao devet pogodaka, dok je kod Tatabanye Miklos Rosta postigao šest pogodaka. Rabotnik u subotu 23. veljače gostuje u Našicama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike