Novosti
KOLINDA GRABAR-KITAROVIĆ VRAĆA SE U CENTAR

Gjenero: Predsjednici ne smeta bijeg od desnice, a ugroziti je može samo Picula
Objavljeno 19. veljače, 2019.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović "vraća se kući", kaže za Glas Slavonije politički analitičar Davor Gjenero upitan za komentar može li predsjednici u borbi za drugi mandat naštetiti odricanje od desnice i znatno približavanje političkom centru, na sličan način kako je Ivi Josipoviću naštetio pokušaj zakretanja prema desnici na kraju mandata.


- Ivi Josipoviću ništa nije naštetilo, ali bi možda točnije bilo kazati kako mu nije imalo što pomoći. On bi pobijedio da se nije potpuno identificirao s propalom administracijom Zorana Milanovića, koja je zaoštravala društvene sukobe. Predsjednica je bila centristička političarka koja je tijekom mandata u jednom tenutku zaoštrila retoriku u nacionalnom ili suverenističkom smislu. Sada se vraća u politički centar i čini to pravovremeno kako bi spriječila da se netko ne "useli" u taj prostor. Predsjednički izbori ne mogu se dobivati radikalnom retorikom, lijevom ili desnom, jer, jednostavno, na marginama nema dovoljno političkog tijela - kaže Gjenero.


Podsjeća da bi se moglo činiti kako će predsjednica zbog tog povratka u centar izgubiti glasove desnice, no Gjenero u to ne vjeruje. On drži da će se glasači desnice u prosincu ove godine naći pred dvojbom - baciti glas na nekoga "od svojih", koji ionako nemaju nikakve šanse, ili odmah glasati za drugo najbolje rješenje.


- Dvokružni većinski sustav glasačima svakako daje mogućnost da u prvom krugu biraju srcem, da, recimo, iz desnice "bace" glas na Brunu Esih ili Antu Đapića, a da u drugom krugu racionalno glasuju za ozbiljnog kandidata - ističe Gjenero.


Njegovo je mišljenje da bilo koji kandidat koji se za sada spominje u predsjedničkoj utrci teško može ugroziti Kolindu Grabar-Kitarović.


- Ona je sada u vrlo dobroj situaciji, za kakvu Amerikanci kažu da će predsjednik biti neizabran samo ako ga zateknu "u krevetu sa živim mladićem ili mrtvom djevojkom". Naša predsjednica tu ima drukčiju startnu poziciju, s obzirom na djevojku i mladića. Čini mi se da u ovom trenutku nitko od kandidata koji se spominju kao potencijalni u toj utrci ne ugrožava predsjednicu. Spominje se Milanović, Dalija Orešković, pa Krešo Beljak, Bruna Esih itd. Nitko od njih nema nikakve šanse. Mislim da bi Kolindu Grabar-Kitarović ugrožavao samo jedan kandidat koji postoji "u polju" i kojeg je moguće izabrati. To je Tonino Picula. Iako je neko vrijeme bio izgledan kao kandidat, čini se da se Picula neće kandidirati. Da se on kandidira kao zajednički kandidat ljevice i lijevog centra, ne bih svoj novac uložio ni na Grabar-Kitarović ni na Piculu jer sam uvjeren da bilo tko od njih dvoje može biti izabran. Picula je prihvatljiv i umjerenom desnom centru - naglašava Gjenero.
Predsjednica je u subotu na konferenciji za novinare priznala da je pogriješila kada je za pozdrav "za dom spremni" ustvrdila da je povijesni hrvatski pozdrav. Poručila je i da nitko zbog izražavanja svoga mišljenja ne bi smio biti sankcioniran zatvorskom kaznom. I.Mikulić
Možda ste propustili...