Osijek
STARIJI PARTNERI U BIROKRATSKOM ŠKRIPCU

“Želimo zajedno u Dom, ali nam ne daju”
Objavljeno 19. veljače, 2019.
Živimo odvojeno, no volimo se godinama, samo imamo svoje razloge zašto ne želimo mijenjati adrese - kaže umirovljenički par

Zbog predugog čekanja na smještaj u Dom za starije i nemoćne osobe na Drinskoj neki se građani, bilo da su samci ili u zajednici, odlučuju godinama ranije upisati na listu čekanja. Isto je želio učiniti i stariji par Osječana, no naišli su na birokratsku prepreku – nisu u braku, odnosno prebivalište im je na različitim adresama, i rečeno im je da nemaju pravo na zajedničku dvokrevetnu sobu.

Propisi
- Godinama smo zajedno, no zbog naših osobnih razloga nismo željeli mijenjati prebivalište, pa živimo na različitim adresama. Naime, nakon smrti želimo zbrinuti svatko svoju djecu bez daljnje podjele imovine i bilo kakvih komplikacija, Međutim, kako idu godine, sve smo stariji, razmišljali smo da bi bilo dobro prijaviti se za mjesto u domu i osigurati se za budućnost. No, kad smo došli i pokazali osobne iskaznice, rečeno nam je da, s obzirom na to da nemamo isto prebivalište i nismo u braku, ne možemo dobiti dvokrevetnu sobu – ispričala nam je 68-godišnja Osječanka koja je u vezi s partnerom dugi niz godina, no priznaje da ne samo da nemaju zajedničko prebivalište, nego i svatko noći u svojoj kući. Pa iako se šale da žive kao mnogi dečki i djevojke, u dubljoj starosti ipak se ne bi željeli razdvajati. No, u domu na Drinskoj, čini se, moći će zatražiti samo svatko svoju jednokrevetnu sobu.

U Domu za starije i nemoćne kažu kako se samo drže odredaba Obiteljskog zakona. Ravnatelj Vjekoslav Ćurić naglašava kako se u gotovo svim slučajevima prilikom predaja zahtjeva za smještaj mora dokazati bračna, odnosno izvanbračna zajednica, i to prebivalištem na istoj adresi minimalno tri godine. Ćurić kaže kako se drže te prakse, no priznaje da je bilo slučajeva da su nekada učinili iznimku.

Iznimke
- Bio je slučaj da osobe nisu imale dokaz o izvanbračnoj zajednici, odnosno znalo se da žive zajedno, no nisu imali isto prebivalište. Komisija za prijam korisnika utvrdila je da nema zapreka da dobiju zajedničku dvokrevetnu sobu, no naglašavam da u pravilu gledamo zakonske odredbe i poštujemo ih, iako izuzetaka ima – kaže Ćurić. Dodaje kako bi kod izvanbračnih partnera u slučaju kakvog konflikta bilo vrlo nezgodno ako bi se dogodilo da se žele razdvojiti, a u tom trenutku nema slobodnih smještajnih kapaciteta. Na upit što kad se posvađaju bračni partneri, Ćurić odgovara:

- Imali smo i takvih slučajeva, no tada naši socijalni radnici rade na tome da se situacija izgladi. U ekstremnim se situacijama i ti parovi razmjeste, ovisno o slobodnom kapacitetu – odgovara Ćurić.

Zanimljivo je da par s početka naše priče kaže kako se gotovo nikada nisu posvađali, naročito ne ozbiljno, i ne smatraju da bi stvarali probleme jedno drugome, a ni ustanovi u koju bi bili smješteni.

- Ako se za sve ove godine nismo posvađali do kraja i razdvojili, ne vidimo razloga da to učinimo i jednog dana kad budemo ovisili jedno o drugome, zbog čega smo i zatražili dom. Pravila se moraju poštovati, no ipak se pitamo: Zar svađa, bez obzira na to svađaju li se partneri u braku ili izvan braka - zaključuje ovaj simpatični par.

Marija Mihelić
adresa
DOM INZISTIRA NA ZAJEDNIČKOM PREBIVALIŠTU
DEFINICIJA IZVANBRAČNE ZAJEDNICE
Prema članku 11 Obiteljskog zakona izvanbračne zajednice koje traju najmanje tri godine ili kraće zakonom su izjednačene brakom. Odredbe tog zakona o izvanbračnoj zajednici primjenjuju se na životnu zajednicu žene i neoženjenog muškarca koja traje najmanje tri godine, odnosno kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete ili je nastavljena brakom. Izvanbračna zajednica stvara osobne i imovinske učinke kao bračna zajednica pa se na nju na odgovarajući način primjenjuju odredbe ovog Zakona o osobnim i imovinskim odnosima bračnih drugova.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike