Osijek
IZASLANSTVO REDA SVETOG JURJA KUĆE HABUSBURG-LOTHRINGEN U OSIJEKU

Pulsni oksimetar
za osječku bolnicu
Objavljeno 18. veljače, 2019.

Klinička bolnica Osijek te Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek jučer su dobile vrijedne donacije koje su im uručili članovi izaslanstva Reda sv. Jurja dinastičke loze Habsburg-Lothringen, predvođenog dopredsjednicom ženskog ogranka tog reda Anneliese Hofstätter.


Osječka bolnica dobila je pulsni oksimetar Masimo Rad-8, uređaj za mjerenje zasićenosti krvi kisikom i pulsa, namijenjen Klinici za pedijatriju. Kako je objasnio pročelnik Kliničkog odjela intenzivnog liječenja djece Igor Berecki, dr. med., posrijedi je mali prijenosni uređaj koji će biti od iznimne koristi u transportu pacijenata. Osim toga, gosti iz Austrije donirali su i odjeću za nedonoščad i poneku igračku. Vrijednost ove donacije iznosi približno 10.000 kuna.


- Na našem odjelu intenzivnog liječenja imamo dovoljan broj monitora koji su vezani uz krevet pacijenta. Međutim, u fazama transporta pacijenata ovakvi mali kompaktni aparati, laki za prijenos i s baterijskim napajanjem, ali s velikim brojem kvalitetnih funkcija, uvijek su nam potrebni. Do sada smo u kritičnim situacijama morali posuđivati ovakve uređaje s drugih klinika, zbog čega nam je ova donacija iznimno dobro došla - rekao je dr. Berecki, zahvaljujući na daru gostiju iz Austrije.


U izaslanstvu Reda sv. Jurja još je bila i glavna tajnica Dama Reda sv. Jurja Mirjana Bosanac te zapovjednik Zapovjedništva Hrvatska Osijek Mario Festetics de Tolna, a bolnicu je, osim dr. Bereckog, predstavljala voditeljica za inteznivno liječenje djece Nikolina Arambašić, dr. med.


Izaslanstvo Reda sv. Jurja darivalo je jučer i Austrijsku knjižnicu u sklopu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek s 210 knjiga iz područja religije i povijesti, a ova donacija uključuje i biografska djela te beletristiku. Mahom je riječ o rabljenim i starijim naslovima.


- Nama je posebno važno da možemo pomoći mašti koja se događa u glavi, da čitateljima pružimo užitak upoznavanja novih svjetova. Jako nam je drago da možemo na ovaj način pomoći Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici ovdje u Osijeku - izjavila je Anneliese Hofstätter.
Red sv. Jurja iza sebe ima višestoljetnu tradiciju, a nakon zabrane iz vremena nacizma, njegov rad obnovio je Oto Habasburški, sin posljednjeg austrijskog cara i hrvatskog kralja iz kuće Habsburg-Lothringen Karla Prvog. Ovaj Red djeluje na prostoru bivše Austro-Ugarske, u Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji, a njegovi članovi, kako saznajemo, ne moraju biti plave krvi.D. Celing


Draško Celing
Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek darovano i 210 knjiga na njemačkoj jeziku iz područja religije i povijesti
Najčitanije iz rubrike