Regija
REZULTATI ANKETE HRVATSKE UDRUGE UMIROVLJENIKA

U Vinkovcima i Županji dizala bi svi, u Vukovaru 90 posto
Objavljeno 19. veljače, 2019.

Prema podacima Koordinacije umirovljeničkih udruga Hrvatske pošte i Hrvatskog telekoma, u Hrvatskoj je gotovo 700 tisuća osoba koje žive u zgradama u kojima nema dizala, a među njima su starije osobe, umirovljenici, invalidi, roditelji s malom djecom, pa su prije tri godine inicirali projekt izgradnje dizala u zgradama s tri i više katova koji nepovratnim sredstvima sufinanciraju fondovi Europske unije u iznosu od 85 posto, a preostalih bi 15 posto namirila država i jedinice lokalne zajednice. U Vinkovcima, Županji i Vukovaru Hrvatska udruga umirovljenika, koja je korodinator ovog projekta u Vukovarsko-srijemskoj županiji, provela je tijekom prosinca 2018. i siječnja 2019. anketu među stanarima takvih zgrada kako bi utvrdili zainteresiranost stanara za ugradnju dizala i rezultati su očekivano dobri. Naime, u Vinkovcima i Županji 100 posto anketiranih se izjasnilo za dizala, a u Vukovaru je takvih bilo nešto manje, 90 posto.

Marinko Lukenda, predsjednik HSU-a Vukovarsko-srijemske županije, kaže kako su rezultati ankete u skladu s očekivanjima u cijeloj Hrvatskoj, pa tako i u najistočnijoj županiji.

- Za Vinkovce je zanimljivo da su mnogi građani izrazili želju da osobno potpišu anketu pa je tako, uz očitovanja predstavnika suvlasnika o suglasnosti stanara, oko 300 stanara osobno dalo potpis kojim se izjašnjava za ugradnju dizala na svom ulazu. Riječ je uglavnom o građanima s područja Lapovaca (na snimci), gdje imamo oko 40 posto stanara starije životne dobi i invalida. Inače, radeći ovu anketu, uvidjeli smo da je velik broj građana zainteresiran za ovaj projekt, ljudi koji su zbog bolesti, starosti, invalidnosti, rata i drugih razloga slabije pokretni i kojima bi ugradnja dizala u zgrade značila spas. U Vinkovcima postoji oko tridesetak zgrada koje imaju tri ili više katova i u koje je moguće ugraditi dizala - kaže Marinko Lukenda, dodajući kako su se u Županji za 11 zgrada o suglasnosti stanara očitovali predstavnici suvlasnika, a u Vukovaru je anketa provedena u 40 zgrada.

Marinko Lukenda ima podatke i na razini Hrvatske i podsjeća kako je u organizaciji HSU-a u gradovima u kojima postoji potreba za realizacijom ovoga projekta na 705 potpisnih lista prikupljeno 4690 potpisa predstavnika stanara i osoba koje žive u zgradama, čime su su iskazali interes za ugradnju dizala u svoje stambene jedinice. Koordinacija umirovljeničkih udruga HT-a i HP-a, izvijestila je kako je od 16.800 poslanih pretprijava njih 8046 popunjeno i vraćeno poštom, a osim toga zabilježeno je još 3897 online prijava. Ukupno 12 tisuća zgrada izrazilo je interes za sudjelovanje u projektu.

Procjenuje se kako je u Hrvatsko više od 8500 zgrada kojima je neophodna ugradnja dizala ili zamjena postojećeg dizala. Prema najavama iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, početak realizacije projekta ugradnje dizala u postojeće višeetažne stambene građevine koje nemaju dizalo očekuje se u drugoj polovici 2019.

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan prije nekoliko dana je na tribini u Splitu upravo o temi dizala novinarima izjavila kako bi se ugradnja dizala u zgrade koje ih nemaju mogla velikim dijelom financirati iz europskih fondova ako Europska komisija ocijeni da se Hrvatska popravila u povlačenju novca iz EU fondova, a ta se ocjena očekuje tijekom veljače.

- S Koordinacijskim odborom Udruge umirovljenika HP i HT-a u ovo smo krenuli još prije tri godine. Prošli smo kroz dugi put od ‘”ne može se” do “može se”, a iako iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU imamo pozitivne signale, zasad je još uvijek sve vrlo neizvjesno - rekla je Biljana Borzan i dodala kako je ministrica Žalac najavila sličan projekt, ali to, upozorava, nije ovaj njihov projekt.

Miroslav Flego
Ugradnja dizala do 300 kg nosivosti procjenjuje se na 350.000 kuna, od čega bi stanari platili 51.000
Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

U UTORAK, 23. TRAVNJA

Babina Greda slavi Dan općine

Najčitanije iz rubrike