Regija
PORIBLJAVANJE MIHOLJAČKIH RIBOLOVNIH VODA

Pušteno 1,2 tone šarana, uskoro će i 550 kg amura
Objavljeno 19. veljače, 2019.
DONJI MIHOLJAC

Na vodama Zajednice športsko-ribolovnih udruga Donji Miholjac površine oko 520 hektara, sukladno Ribolovno-gospodarskoj osnovi, u tijeku je poribljavanje, a na osnovi procjene ribolovne vode i njezinih mogućnosti.

Već je obavljeno poribljavanje s 1,2 tone šarana, vrste koje je sve manje, a ovih dana bit će ubačeno i 550 kilograma amura, doznajemo od Željka Macanića, tajnika i voditelja ribolovnog područja.

- Poribljene su sve vode. Na nekim je lokacijama ubačeno 100, a negdje i 250 kilograma šarana. Pušteni su šarani težine između 1,5 i 3 kilograma, što će ribolovcima osigurati ulov kvalitetne ribe. Amura bacamo zbog trave jer u ljeti, ako nema vode, nastaju veliki problemi, a ova autohtona vrsta ribe dobar je čistač vode – kaže Macanić.

Zbog poribljavanja voda šaranom bio je zabranjen ribolov. Ovih je dana, kaže Macanić, ribolov ponovno moguć, a nadzire ga ribočuvarska služba.

- S ciljem zaštite kvalitetnog ribljeg fonda, ribiči dnevno mogu uloviti 2 šarana, 2 štuke ili 2 soma. Ribočuvar u knjižicu upisuje svaki ulov. U slučaju nepridržavanja tog pravila, podnosimo optužni prijedlog prekršajnom sudu. Kazne se kreću od 500 do 1500 kuna, ovisno o vrsti prekršaja – upozorava Macanić.

Inače, šaran kao glavna vrsta zastupljena je s relativno malim udjelom od samo 3,64 posto u ukupnom kvalitativnom sastavu riblje zajednice miholjačkih ribolovnih voda. Čak je populacija šarana i u stajaćicama manje zastupljena u inventarskom uzorkovanju nego u Dravi, s tim da se stajaćice redovito poribljavaju ovom vrstom, ali ribiči očito šarana relativno brzo izlove. Inače, ZŠRU Donji Miholjac ima 14 stajaćica ukupne površine od 125 hektara.

Prema Planu gospodarenja, poribljavanje miholjačkih voda izvršit će se i tijekom ljeta - jeseni s još 1,3 tone šarana i 140 kilograma štuke. Količine ribe namijenjene za poribljavanje određene su prema prihodima od 700 dozvola za sportski ribolov kategorije seniora.

Cilj je poribljavanja održati autohtonost vrsta u ribolovnim vodama kojima ZRŠU Donji Miholjac upravlja te stvarati preduvjete za optimalno korištenje svih prehrambenih niša u vodi, kako bi se, s jedne strane postigli optimalni prirasti riba, a s druge strane, kako bi se održala visoka kvaliteta i higijena ribolovnih voda.

Snježana Fridl
14.889

kilograma ribe ukupni je dozvoljeni godišnji ulov u športskom ribolovu za ribolovnu zonu kojom gospodari ZŠRU Donji Miholjac
Možda ste propustili...

ZA ODGOJNO-OBRAZOVNE DJELATNIKE

Kako komunicirati s roditeljima

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli