Svijet
NOVE TENZIJE U POLJSKO-IZRAELSKIM ODNOSIMA ZBOG RUŽNIH IZJAVA

Poljski premijer otkazao posjet
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Zategnuti odnosi Poljske i Izraela od prošle godine, kada je poljski parlament donio zakon o kažnjavanju zatvorom svako spominjanje Poljske u kontekstu holokausta, obnovljeni su i ovih dana nakon izjave izraelskog premijera
Benjamina Netanyahua da su Poljaci surađivali s nacistima u zločinima nad Židovima. Zbog toga je poljski premijer Mateusz Morawiecki otkazao dolazak na sastanak Višegradske skupine i poslat će šefa diplomacije, ali u ponedjeljak ujutro poljski mediji prenose izjavu šefa premijerova ureda Michała Dworczyka kako je moguće da izaslanstvo Poljske ne ide na V4. Tenzije je dodatno pojačala izjava izraelskog šefa diplomacije Israela Katza kako "Poljaci usisavaju antisemitizam s majčinim mlijekom", a pravdao se kako je citirao bivšeg premijera Yitzhaka Shamira. Izraelska veleposlanica u Varšavi pozvana je u Vladu, gdje je pojasnila kako je premijer Netanyahi mislio na pojedinačne slučajeve kolaboracije Poljaka s nacističkom Njemačkom.M.F.
Poljaci su spašavali Židove
- Poljaci su spasili stotine tisuća Židova. Bilo je nemoguće preživjeti u Poljskoj bez takve pomoći Poljaka. Židovi su ovdje živjeli u Republici Poljskoj nekoliko stotina godina u miru zajedno s građanima Prve, Druge Poljske Republike. Tada su došli Nijemci i počinili holokaust, nešto strašno - rekao je premijer Morawiecki dodajući kako nitko ne može optuživati Poljake za holokaust jer ubijeno je i šest milijuna Poljaka.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OČEKUJE SE NOVI MIGRANTSKI VAL

U BiH je trenutačno 3800 migranata koji žele u EU

2

POLICIJA ISTRAŽUJE MOTIVE

Ubojica iz Utrechta ostavio pismo

3

"NAVELI IH"

Vučić optužio oporbu za nasilje