Novosti
OPTUŽNICA PROTIV AKTERA U AFERI SMS

Vilajtović: Curić uskoro vani i ako produlje istražni zatvor
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Varga i Curić terete se za sprječavanje dokazivanja i za pomaganje u tom nedjelu

Protiv aktera afere SMS, informatičara Franje Varge (37) i vozača u Ministarstvu poljoprivrede Blaža Curića (49), Uskok je podignuo optužnicu zbog kaznenih djela sprječavanja dokazivanja i pomaganja u sprječavanju dokazivanja.


- U optužnici se predlaže produljenje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika do okončanja postupka - doznajemo u ponedjeljak od Miroslava Rošca, glasnogovornika Županijskog suda u Osijeku.

Rok za prigovor

Mario Poljak, odvjetnik Franje Varge, nije mogao previše reći o optužnici jer je još nije ni dobio.


- Od dana primitka optužnice postoji rok od osam dana za prigovor. Kada nam se optužnica preda, vidjet ćemo koji su argumenti u optužnici. Bez obzira na sve, tužilaštvo poduzima neke svoje korake, a je li optužnica osnovana ili ne, to će se vidjeti u daljnjem tijeku postupka. Dobili smo obavijest da je provedeno vještačenje, no još nismo dobili nikakav nalaz vještaka, a i na nalaz vještaka imamo pravo prigovora. Onda opet možemo tražiti i nadvještačenje, ako vidimo da neke stvari nisu onakve kako ih postavlja vještak. Ima tu puno stvari koje su upitne. Treba napraviti još dosta koraka da bi se neke stvari utvrdile. Tužilaštvo je požurilo najvjerojatnije zato što im je istjecao neki rok, kako se njihov trud ne bi pretvorio "u ništa" - kazao je odvjetnik Poljak.


I Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović kaže da je čuo od medija da je optužnica podignuta.


- Optužnicu još nisam uopće vidio. Pretpostavljam da će mi je u utorak uručiti jer će biti održana sjednica u povodu prijedloga da se produlji istražni zatvor. Koliko vidim, u optužnici se radi o pomaganju, a ne poticanju mog branjenika na kazneno djelo. To je potpuno nova kvalifikacija djela i uopće ne znam kakvo bi to pomaganje bilo, tako da me jako zanima sadržaj optužnice. Međutim, ako se istražni zatvor produlji, to ionako može biti samo još mjesec dana i on izlazi na slobodu. Naime, duljina boravka u istražnom zatvoru vezana je uz maksimalnu kaznu predviđenu za određeno kazneno djelo. U ovom slučaju predviđena je kazna zatvora do pet godina i osoba može biti u istražnom zatvoru do šest mjeseci. Kada mi uruče optužnicu, imamo osam dana da napišemo prigovor, onda slijedi optužno vijeće, pa pripremno ročište, a nema teoretske šanse da se sve to odradi u mjesec dana - kaže odjvetnik Vilajtović.


Optužnicom se Franju Vargu tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se vodi pred Županijskim sudom u Osijeku protiv poreznika Milana Pernara, braće Zdravka i Zorana Mamića te Damira Vrbanovića, zbog kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, kao i u postupku predaje u povodu europskog uhidbenog naloga izdanog od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu protiv Ivice Todorića pred nadležnim sudom u Velikoj Britaniji. Varga je, smatraju tužitelji, izrađivao lažnu korespondenciju navodno vođenu preko elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj iz koje proizlazi kako pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude. Sve to Varga je radio, navodi Uskok u optužnici, kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihova prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Za potrebe izrade navedenog Blaž Curić je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba, tvrdi Uskok.
Produljenje pritvora

Pojednostavljeno, Vargu Uskok sumnjiči da je izradio lažne SMS-ove između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i neimenovanog suca u postupku u kojemu se sudilo Zdravku i Zoranu Mamiću, Damiru Vrbanoviću i Milanu Pernaru, da bi se bez dokaza osudilo jednog od kasnije nepravomoćno osuđenih. Tu je prepisku Zdravko Mamić i pokazao na konferenciji za novinare. Iako se do sada spekuliralo da je sudjelovao i u slučaju Ivice Todorića, tužitelji smatraju da to više nije sporno te ga se i za taj slučaj tereti optužnicom.

Uskok je optužnicu objavio samo dan prije isteka istražnog zatvora Vargi i Curiću, koji je posljednji put produljen 19. prosinca prošle godine.


Sandra Lacić
ISPITANI KARAMARKO, BRKIĆ, TODORIĆ I MAMIĆ
Iako se Blaž Curić, kum Milijana Brkića, cijelo vrijeme brani šutnjom, Franjo Varga istražiteljima je spomenuo mnoga imena. Još prije ispitani su bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić i bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić, a prije 10-ak dana i sam Zdravko Mamić. Podsjetimo, Blaž Curić, kum Milijana Brkića i vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, navodno je nazvao Vargu 20. rujna prošle godine i upozorio ga da se protiv njega vodi istraga, te mu rekao da obriše sve poruke i ostalo što bi ga moglo kompromitirati, no Varga to nije uspio učiniti jer je uhićen. Curić je uhićen 26. rujna u Zagrebu.
U optužnici Uskok predlaže produljenje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika