Kultura
VIRKAS U KARLOVCU I VIROVITICI

Tarzanu i Petom činu visoke ocjene publike
Objavljeno 19. veljače, 2019.
U nastavku slijede izložba, druga primjera Kazališta Virovitica te predstave diljem Virovitčko-podravske županije
KARLOVAC/VIROVITICA



Jedni od najpoznatijih hrvatskih kazališnih susreta, virovitički VIRKAS, oduševljava svojim programom. Proteklog vikenda započelo je u Karlovcu gdje je ekipa kazališta organizatora Kazališta Virovitica u dvije večeri odigrala svoju vrhunsku predstavu ‘‘Komšiluk naglavačke‘‘ i oduševio karlovačku publiku koja je u dvije večeri do kraja napunila dvoranu. U nastavku vikenda, VIRKAS je na svoju scenu donio dva iznimna kazališna komada koji su osvojila virovitičku publiku, poznato kao onu koja voli i jako dobro poznaje te osjeti dobru predstavu.


Prva je odigrana komična, ali i nadasve ozbiljna predstava “Tarzan. ”Režiju ove zanimljive, intrigantne i duhovite adaptacije potpisuje slovenski redatelj Matjaž Latin prema tekstu Roka Vilčnika, a koju su na virovitičku scenu donijeli Alen Liverić, Žana Bumber, Dean Krivačić i Mimi Zadarski. Predstava koja govori o Tarzanu i Jane nakon 30-ak godina braka prikazuje sukob dvaju svjetova, zaboravljenog i romantičnog, kojeg predstavlja sam kralj džungle i novog, punog kriminala, korporacija i ratova, kojeg predstavlja hijena. Između njih nalazi se Jane, kao i muško-ženski odnosi, bračna kriza i naposljetku, ljubav. Također, predstava prenosi još jednu važnu poruku, a to je da prirodu treba očuvati i ostaviti ju budućim generacijama. Kako se predstava svidjela virovitičkoj publici govori ocjena 4,32.


Prvi put je na ovome susretu u nedjelju nastupilo i kazalište iz Makedonije NICC “Anton Panov”, iz Strumice, odigravši predstavu “The Fifth Act“ (Peti čin) Ljubomira Djurkovicha, u režiji Nicka Uppera. "The Fifth Act" donosi priču o dva bivša suborca, sada kolega glumaca u kazalištu, Martina i Arsena. Priča je to o borbi života i smrti dvojice umornih muškaraca suočenih s vlastitim starenjem. Talentiran i netalentiran; konformist i buntovnik; jedan normalan, a drugi malo manje normalan. U duboko emotivnoj psihološkoj drami ova dva lika žive svoju posljednju dramsku izvedbu koja na sceni otvara Pandorinu kutiju prikaza zajedničkog života na Golom otoku, suparničke prirode te njihova nedefiniranoga prijateljstva. Poznati tekst Ljubomira Djurkovicha napisan dramskom virtuoznošću u intertekstualnom je odnosu s Čehovljevom dramom Swan Song, a prikazuje preispitivanje dramskih matrica u traganju za odgovorom "što je zapravo kazalište", i što o ovoj predstavi kažu iz kazališta Virovitica.
Za svoje prvo gostovanje na Virovitičkim kazališnim susretima makedonsko kazalište je dobilo podršku Virovitičana i ocjenu 4,33. U natstavku VIRKAS-a slijede predstave u Virovitičko-podravskoj županiji, a među sjajnim komadima treba izdvojiti drugu premijeru Kazališta Virovitica ‘‘Viktor ili djeca na vlasti‘‘, u koprodukciji s kazalištem lutaka Zadar, redatelja Roberta Raponje, a koja će biti održana u petak, 22. veljače, u 19.30 sati.


Vladimir Grgurić
IZLOŽBA LEA VUKELIA
VIRKAS ne donosi samo kazališne predstave. U sklopu 15. virovitčkih kazališnih susreta bit će otvorena i izložba Lea Vukelia pod nazivom “To build weapon you need support”. Otvorenje će biti u četvrtak, 21. veljače, u 21.30 sati, u Caffe i noćnom baru Boom. “Izložba je svojevrsni umjetnički rad koji propituje i problematizira uporabne mogućnosti cjelokupne tehnologije, dostupnih sadržaja on line baza objekata te manipulaciju, ‘support’ materijala prilkom printanja u korelaciji sa suvremenim geopolitičkim i općim društvenim tendencijama”, poručuju iz GK Virovitica.
VIRKAS je ove godine potvrdio da zna vrhunski odabrati kazališne komade. Posljednje dvije predstave tako su dobile sjane ocjene virovitičke publike. Predstava Tarzan dobila je ukupnu ocjenu 4,32, a The fifith act 4,33, što mnogo govori o kvaliteti komada.
Možda ste propustili...

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?

Najčitanije iz rubrike