Kultura
HRT U PIACENZI

Lisinski oduševio Talijane
Objavljeno 18. veljače, 2019.
PIACENZA


Simfonijski orkestar HRT-a na čelu sa svojim šefom dirigentom Enricom Dindom obogatio je koncertnu sezonu Teatra Municipale di Piacenza pridruživši se uglednom međunarodnom društvu orkestara među kojima su Filharmonija Arturo Toscanini, Simfonijski orkestar Savaria, Virtuozi Berlinske filharmonije te Nacionalni simfonijski orkestar RAI.


Talijanskoj publici, u jednom do najljepših njihovih kazališta, Simfoničari HRT-a prvo su predstavili orkestralnu idilu Večer Vatroslava Lisinskog u kojoj blistaju tankoćutnost i bujan talent Lisinskog, nastaloj 1850. u Pragu, gdje je glazbenik otišao na nikada dovršeno formalno školovanje nakon što je Hrvatima podario prvu nacionalnu operu Ljubav i zloba. Talijanska publika ovo hrvatsko djelo primila je s velikim odobravanjem i nadahnutu izvedbu Simfoničara nagradila snažnim pljeskom.


U nastavku koncerta maestro Dindo je, kao i više puta do sada, nastupio u dvostrukoj ulozi - dirigenta i solista u Varijacijama na rokoko temu u A-duru, za violončelo i orkestar P. I. Čajkovskog. Svojom emotivnom izvedbom, maestro Dindo pokazao je zbog čega ga u domovini hvale kao karizmatičnog izvođača te izazvao pravu buru odobravanja kod publike koju je nagradio dodatkom - Allemande iz suite za violončelo solo J. S. Bacha.


U drugom djelu koncerta na programu je bila 1. simfonija u c-molu Johannesa Brahmsa, kojom je skladatelj odao počast Beethovenovu simfonijskom majstorstvu, a kojom su Simfoničari na čelu s maestrom Dindom odali priznanje Brahmsu čije su sve simfonije zajedno izveli u svom Majstorskom ciklusu. Pred domaćom publikom maestro Dindo pokazao se tako i kao dirigent koji suvereno vodi veliki simfonijski orkestar.
Enrico Dindo rođen je u obitelji glazbenika. Violončelo je počeo učiti sa šest godina. Diplomirao je na Konzervatoriju Giuseppe Verdi u rodnom Torinu te se usavršavao kod Egidia Rovede i Antonia Janigra. Od 1987. do 1998. bio je glavni violončelist Orkestra milanskog Teatro alla Scala. U veljači 2007. imenovan je glavnim dirigentom Simfonijskog orkestra Sanrema. Snima za etiketu Decca, a svira na violončelu Pietro Giacomo Rogeri (ex Piatti) iz 1717., koji mu je povjerila Zaklada Pro Canale. Od sezone 2015./2016. Dindo je šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a. D.Kć.
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike