Mozaik
MISS FOTOGENIČNOSTI NA IZBORU ‘’NAJLJEPŠA SLAVONKA’’

Ivana Peradinović: Došla sam s osmijehom i uživala u svakoj sekundi
Objavljeno 19. veljače, 2019.
Na “Večeri Privlačice” na Zimskim šokačkim divanima dobila je titulu Miss fotogeničnosti, koju dodjeljuje Glas Slavonije

Da Virovitičko-podravska županija ima istinske ljepotice to je već odavno poznato i potvrđeno, no svakog dana neka nova djevojka oduševi svojom ljepotom i ostvari zapažene rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima.

Ovo je priča o jednoj ljepotici, ali onoj koja svojom ljepotom krasi i kulturnu baštinu svoga kraja. Ivana Peradinović (24) iz Suhopolja članica je KUD-a Suhopolje i predstavljala je na "Večeri Privlačice" na Zimskim šokačkim divanima svoje društvo i županiju. U povodu toga na izboru za najljepšu Slavonku u narodnoj nošnji dobila je titulu Miss fotogeničnosti koju dodjeljuje Glas Slavonije.

Predstavi nam se u nekoliko rečenica.

- Rođena sam 1995. godine u Virovitici. Prema prebivalištu osnovnu školu završila sam u Gradini, a srednju Strukovnu školu u Virovitici - smjer Ekonomist. Pored navedene stečene srednje stručne spreme završila sam i prekvalifikaciju za zanimanje Farmaceutski tehničar, zanimanje mi je privuklo pažnju i ljubav od najranije dobi. Zaposlena sam u Domu zdravlja Virovitičko-podravske županije, ljekarničke jedinice Slatina, gdje sam uz radne kolegice i kolege ostvarila svoje snove.

Kako i kada si upoznala folklor-kulturno-umjetničko društvo i što to znači za tebe?

- Moji prvi koraci, odnosno upoznavanje s folklorom, dogodili su se u mojoj obitelji - prenašanjem tradicije s bake na mene, odnosno, preko roditelja koji zbog obaveza druge prirode nisu članovi KUD-a. Stvarni početak mog bavljenja folklorom dogodio se na prijedlog moje prijateljice i predsjednice KUU Suhopolje, Martine Šaka, koja mi je ispunila želju, te sam od rujna 2017. godine članica toga KUD-a

Kako je došlo do prijave za Najljepšu Slavonku i kakvi su tvoji dojmovi s izbora?

- Na jednoj od proba u mom KUU-u Suhopolje došao je prijedlog od strane prošlogodišnje sudionice Ree Pranjić, koja je predložila kako bi naša udruga mogla kandidirati jednu od djevojaka - članicu udruge za natjecanje za ‘‘Najljepšu Slavonku‘‘. Tako je na odboru KUU-a ‘‘Suhopolje ‘‘ odlučeno da predstavljam udrugu u jednoj od narodnih nošnji, kao i mjesto Suhopolje, odnosno Virovitičko-podravsku županiju. Jednostavno je teško opisati riječima koliko je meni u Vinkovcima bilo prekrasno. Mi smo tamo došli zabaviti se i promovirati kulturnu-baštinu našeg kraja, a kada sam proglašena za Miss fotogeničnosti čak i oni naizgled najtvrđi članovi moje ekipe pustili su suzu. Nama svima to je veliki uspjeh, a meni jedno neprocjenjivo iskustvo. Nosila sam nošnju svoga kraja koja ima svoju povijesnu priču, istina, bila je to najskromnija nošnja od svih ostalih, ali je originalna naša, ‘‘grofovska‘‘ suhopoljskog kraja i jako sam ponosna što sam ju imala priliku predstaviti.

Kako gledaš na ovakav izbor ljepote koji je povezan s kulturnom baštinom?

- Moram napomenuti kako je kulturna baština - koju su nam ostavili naši stari - ispred ljepote svake sudionice tog natjecanja jer na istom predstavljamo svoju nošnju, udrugu i mjesto djelovanja udruge. Sama narodna nošnja prekrasan je odjevni predmet, koji se savršeno uklapa u svakodnevni život osoba i ljudi, koji su zbog raznoraznih migracija naselili područje naše županije.

Reci nam nešto o KUU-u Suhopolje. Imate li problema u pomlađivanju kao neke ostale folklorne udruge?

- Kulturno-umjetnička udruga Suhopolje djeluje od 2008., imamo tri dobne skupine. Vrtićka dob ili oni najmanji, srednja skupina, koja obuhvaća dob od trećeg do osmog razreda osnovne škole, te odrasli. Svake godine sudjelujemo na više manifestacija diljem RH, kao i u inozemstvu, a najviše što bih ovim putem izdvojila su Međunarodna smotra folklora "Golubica bijela", koja se održava u dane općine Suhopolje, kao i Božićni koncert, koji se održava u dane Adventa. Također ću ovdje napomenuti da navedena udruga broji 72 člana, a s gledišta demografije nemamo probleme s mladima, kao što je to izraženo u drugim sredinama.

Kao mlada članica jednog KUD-a što bi poručila mladim djevojkama i dečkima o ljepoti folklora i kulturne baštine?

- Poručila bih svima koji imaju motiv, želju, volju i ljubav prema našoj kulturnoj baštini da isto ne skrivaju u sebi, nego da se pridruže veseloj i aktivnoj Kulturno-umjetničkoj udruzi Suhopolje, koja će ih rado podučiti svim narodnim običajima ovog i drugih krajeva jer na ovaj način čuvamo baštinu, običaje i identitet od zaborava. Ovim putem zahvaljujem odboru KUU-a Suhopolje na nominaciji i marljivim podupirućim i aktivnim članovima udruge, voditeljici etnosekcije Ljubici Litrić, predsjednici KUU-a Suhopolje Martini Šaka, Općini Suhopolje koja je prepoznala i podržala rad KUU-a Suhopolje, kao i Virovitičko - podravskoj županiji. Zahvaljujem i svim ljudima, prijateljima i članovima udruge na neizmjernoj podršci, pažnji i pruženoj ljubavi te svojim roditeljima što su mi usadili ljubav prema kulturnoj baštini i folkloru.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

U NOVOJ SERIJI “THOSE ABOUT TO DIE” ROLANDA EMMERICHA

Hopkins kao car Vespazijan

Najčitanije iz rubrike