Novosti
BORIS VUJČIĆ

Gotovinski krediti kao “švicarac”
Objavljeno 17. veljače, 2019.
Ukupni krediti stanovništvu, prema podacima HNB-a, dosegnuli su krajem 2018. godine 124,4 milijarde kuna, što je za 5,5 milijardi kuna ili 4,6 posto više u odnosu na kraj 2017. Pritom su gotovinski nenamjenski krediti, s udjelom u ukupnim kreditima stanovništvu od 38,3 posto, u prosincu porasli za 11 posto na godišnjoj razini, na 47,7 milijardi kuna, što je bio već sedmi mjesec zaredom kako rastu po dvoznamenkastoj stopi. Još krajem prošle godine HNB je poručio da zabrinjava visok rast gotovinskih kredita s relativno dugim ročnostima, koji su neosigurani te da će stoga banka analizirati situaciju i vidjeti treba li reagirati.

HNB je upozorio i da se gotovinski krediti mogu dobiti vrlo brzo i da treba pripaziti da se ne dođe u situaciju impulzivnog uzimanja kredita. “Nakon što smo javno upozorili na relativno brz rast gotovinskih kredita krajem prošle godine, u javnosti se počelo glasno špekulirati o potrošačkim kreditima kao novom ‘švicarcu’, pa treba jasno reći da se radi o bitno različitim slučajevima”, kazao je Vujčić u intervjuu Novom listu. Objasnio je da se nenamjenski potrošački krediti odobravaju uglavnom u kunama uz fiksne kamatne stope, pa su i rizici mnogo manji. No, ističe, neke paralele ipak postoje. “Recimo, zbog blažih kriterija procjene kreditne sposobnosti banke će u nekim slučajevima odobriti skuplji, za potrošače nepovoljniji nenamjenski kredit, čak i ako procijene da potrošač nije kreditno sposoban za stambeni kredit istog iznosa i ročnosti”, naveo je guverner.

S obzirom na povećanje ročnosti i raspoloživih iznosa tih plasmana, nužno je, kaže, u određenoj mjeri ujednačiti kriterije za procjenu kreditne sposobnosti među različitim vrstama kredita. “Ne želimo vidjeti takvu regulatornu arbitražu. Također, zahtijevamo od banaka da u svoje interne procjene kapitalnih zahtjeva uključe potencijalne gubitke po ovim kreditima, te svojim internim propisima osiguraju jasne mehanizme za povrat dijela bankarskih bonusa u slučaju prekomjernih gubitaka po ovim plasmanima”, kazao je Vujčić.H
Možda ste propustili...

UPRAVNO VIJEĆE BOLNICE BIRALO IZMEĐU DVA KANDIDATA ZA RAVNATELJA

Zubčiću još jedan mandat na čelu KBC-a Osijek

JE LI ŠEF SDP-A SPOSOBAN ZA DRŽAVNU FUNKCIJU?

Nepoznavanje osnovnih činjenica kompromitira Davora Bernardića

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EPIDEMIOLOZI ČIJE JE PREPORUKE USVOJIO I NACIONALNI STOŽER

"Spasile su nas stare epidemiološke mjere Andrije Štampara"

2

UPRAVNO VIJEĆE BOLNICE BIRALO IZMEĐU DVA KANDIDATA ZA RAVNATELJA

Zubčiću još jedan mandat na čelu KBC-a Osijek

3

UZORAN PRIMJER FAKULTETSKE ONLINE NASTAVE

Međunarodno pravo iz sobe