Novosti
PRESS-KONFERENCIJA BELIŠĆANSKOG HDZ-A

“Zašto se taji kakav se otpad dovozi u Belišće?”
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Prema dojavama zabrinutih građana, na belišćanskom deponiju nalazi se opasan otpad, tvrdili su jučer belišćanski HDZ-ovci

Simbolično, na ulazu ispred gradskog deponija Belišće-Valpovo, vijećnici HDZ-a Belišće jučer su održali konferenciju za novinare pod nazivom "Ugrožava li gradski deponij zdravlje i živote Belišćana". Na njoj su potaknuti zahtjevima zabrinutih građana, a vezano uz dovoz nepoznatih količina i vrsta otpada na gradski deponij, čelnik belišćanskog HDZ-a Dragan Anočić te građani Belišća, koji žive u neposrednoj blizini deponija, odlučili javno govoriti o tom problemu.

"Unatrag nekoliko godina neprekidno se u Belišće doprema otpad nepoznatog sastava, u nepoznatim količinama i za nepoznati iznos novčane protunaknade i to iz raznih krajeva Hrvatske. Tijekom prošle godine i u prvim mjesecima 2019. godine problem je eskalirao do te mjere da su nam na dnevnoj bazi počele stizati brojne fotografije kamiona u pokretu, kao i cijelih kolona šlepera sa smećem ispred glavnog ulaza na deponij. Upozoravali smo na taj problem na Gradskom vijeću, a potpune su nam informacije na postavljena pitanja bile uskraćene. Želimo upozoriti javnost na potencijalnu ekološku opasnost, jer ako je vjerovati informacijama koje od zabrinutih građana dolaze do nas, na belišćanskom deponiju nalazi se opasan otpad koji se prema zakonskim odredbama drukčije mora zbrinjavati‘‘, tvrdili su jučer belišćanski HDZ-ovci.

"Nekoliko smo puta i u nekoliko navrata u prošlom i u ovom sazivu Gradskog vijeća postavljali pitanja o tome kakva vrsta otpada i u kojoj se količini dovozi na gradski deponij u Belišće iz gradova u Hrvatskoj, poput Krapine, Slatine, Daruvara, Varaždina. S obzirom na to da nikada nismo dobili vjerodostojan i uvjerljiv odgovor na to i da smo bili nekoliko puta čak i vrijeđani da je riječ o neopasnom granulatu koji služi za zbrinjavanje gradskog deponija, morali smo o tom problemu javno progovoriti‘‘, upozorio je Anočić naglašavajući kako je intencija ove konferencije zaštita interesa građana i gospodarskih subjekata Valpovštine.

Prvi čovjek belišćanskog HDZ-a podsjetio je i kako kapacitet ovog deponija nije neograničen te kako se ista puni velikom brzinom, a djelatnici komunalne tvrtke "Kombel" i okolni stanovnici tvrde da se otpad dovozi u svako doba dana i noći, da se brzinski zbrinjava i u roku od 20 minuta zatrpava, zbog čega se ne zna o kakvom je otpadu riječ. "Postoje priče građana koje mi ne možemo dokazati, ali zato ćemo zatražiti pomoć svih mjerodavnih institucija jer postoje indicije da je riječ o raznim opasnim vrstama otpada. Dio građanstva priča i da se ovdje odlaže čak i medicinski otpad i da psi razvlače krvave zavoje i gaze", upozorio je Anočić javno pitajući kakav će "interes" imati građani Belišća i gospodarski subjekti i potencijalni investitori kada budu sutra plaćali 4 do 5 puta veću cijenu zbrinjavanja otpada jer je belišćanski deponij popunjen.

Lidija Aničić
Blatne jaruge, brzi kamioni, troškovi...
Svoje nezadovoljstvo životom u blizini deponija nisu krili ni stanovnici ulice Starovalpovački put. Željko Abramić upozorio je na probleme koji se stanovnicima stvaraju nakon pranja ceste koja vodi na deponij, a pokraj koje nema odvoda, pa se duž puta stvaraju jaruge zbog kojih stanovnici teško održavaju svoje okućnice. Uz onečišćenje na koje je upozorio Ivan Pernjek, stanovnici se žale i na kamione koji jure ulicom brzinom od 70 km/sat te činjenicu da uz sve nisu oslobođeni ni plaćanja troškova odvoza otpada, koji godišnje iznosi 600 kuna.
Besplatan vrtić za bolesnu djecu?
“Ovo se tiče i Grada Valpova i Belišća. Čemu besplatan vrtić ako će nam djeca biti bolesna i ako ćemo zbog ovog poumirati?”, upitala je Belišćanka Jozefina Podboj koja strahuje da ih se s deponija sustavno truje i da će tu biti i spalionica otpada.