Regija
POMAŽU LJUDIMA TREĆE DOBI

“Družimo se ili radimo, uvijek se međusobno saslušamo”
Objavljeno 18. veljače, 2019.
NAŠICE - Grad Našice kontinuirano ulaže u razvoj gradskog središta, ali i šire regije, infrastrukturnim radnjama koje uključuju rekonstrukciju cesta, povijesnih građevina i institucionalnih prostora poput dječjeg vrtića a u planu je i energetska obnova bolnice. Na tragu tih investicija Grad je odlučio još više potaknuti socijalno uključivanje građana u svakodnevni život, pa je tako pokrenuo projekt "Zaželi, uključi se, ostvari se - važna si", koji uključuje brigu o starim i nemoćnim sugrađanima. Zbog iseljavanja velik je broj starijih osoba ostao sam u vlastitim kućama, a zbog fizičkih ili psihičkih poremećaja nisu u stanju u potpunosti se brinuti za sebe. Tako im svakodnevno u pomoć pristižu žene srednjih godina koje su ovim projektom ponovno ušle na tržište rada. Ovo je na korist i starijim građanima i ženama koje se kroz rad socijaliziraju i međusobno zbližavaju. Idealan je ovo način brige za starije na lokalnoj razini kojom se pridonosi kvaliteti života velike grupe građana.

- Puno je toga što se kroz financiranje EU gradi i rekonstruira u Gradu, ali sav taj novac bio bi neiskorišteni da nema vrijednih i marljivih ljudi. Drago nam je da osim infrastrukture ulažemo i u ljude jer dvojaka je korist ovog projekta, educiranjem žena osposobljavamo ih za traženje kvalitetnih radnih mjesta, a starijima pružamo minimalnu pomoć i razgovor, koji im je i najpotrebniji. Šira slika ovog projekta je nešto uistinu posebno te se nadamo nastavku ove prakse - ističe gradonačelnik Našica Josip Miletić. Zdravka Bošnjaković jedna je od zaposlenih žena koja se brine za četiri korisnika, jednog djeda i tri bake, i ističe, "i oni i ja smo zadovoljni".

- Sve radimo po dogovoru, nekad se družimo uz priču, nekad radimo, no uvijek saslušamo jedni druge. Najveća prednosti ovog posla, osim mog zaposlenja, jest socijalizacija nas žena, ali i starijih građana i naše aktivno sudjelovanje u društvu - ističe Zdravka, koja na posao ide biciklom ili, kada je vrijeme lošije, pješice jer svi se korisnici nalaze u njezinu bližem okruženju.

Vera ja umirovljenica koja je prije osam godina ostala bez muža i od tada živi sama, zdravstvenih problema je mnogo pa joj je često u kući potrebna dodatna pomoć. I ona je, kao i Zdravka, zadovoljna ovakvim načinom brige za starije jer, osim pomoći u kući, ona je tu da je savjetuje. Baš nedavno Vera se nije osjećala dobro pa iako živi samo nekih 200 metara od bolnice, nije bila u stanju otići liječniku, a upravo u takvim situacijama uskače Zdravka.

- Zdravka mi puno znači, otkad je samnom, ja sam se preporodila. Ona skoči i napravi sve ono što ja ne mogu, poštiva me, a kao mlađa žena zna puno toga bolje napraviti nego ja - ističe Vera. Dodatna su pomoć higijenski paketi koje mjesečno dobivaju pa oni služe i korisnicima i ženama u svakodnevnom radu.

- Teta Vera mi je kao mama jer slažemo se odlično, a sve što mogu ja joj pomognem i napravim.- zaključuje Zdravka.

Ivona Ćosić
Osposobljavanje za gerentodomaćice
Grad Našice kroz ovaj projekt zapošljava velik broj žena - u njemu sudjeluje pedeset zaposlenih i dvjesto krajnjih korisnika. Velika korist projekta ogleda se i u dodatnom osposobljavanju žena za gerentodomaćice koji je u tijeku. Osim teorijskog dijela, žene će odraditi i praktični dio u domovima za starije i nemoćne te će njihova budućnost na ovaj način biti dodatno osigurana. Kako projekt ima velike potencijale, njegov nastavak u cilju je i Gradu Našicama i građanima, a posebno potencijalnim zaposlenicama.
Idealan je ovo način brige za starije na lokalnoj razini kojom se pridonosi kvaliteti života velike grupe građana
Možda ste propustili...

“LJEŠNJOMEDSKA RAPSODIJA MOGA KRAJA” - RADIONICA U SLATINI

Gastrosuvenir od meda, lješnjaka i čokolade

Najčitanije iz rubrike