Regija
PRIRODA, KULTURNE ZNAMENITOSTI I MANIFESTACIJE RAZLOG ZA TURISTIČKI DOLAZAK

U Miholjcu tridesetak manifestacija
Objavljeno 17. veljače, 2019.
DONJI MIHOLJAC - Iako nije jedna od klasičnih turističkih meka kakvima Hrvatska obiluje, Donji Miholjac posljednjih godina, baš kao i mnogo razvikaniji gradovi na jadranskoj obali, bar kada je riječ o ponudi raznovrsnih sadržaja namijenjenih svim uzrastima, bilježi konstantan rast.Ono što ovaj grad čini turistički zanimljivim čista je i očuvana priroda, kulturno-povijesna baština te marljivi i gostoljubivi ljudi. Kako pojašnjava Melia Vidaković, direktorica Turističke zajednice Donjeg Miholjca, razlog više za dolazak turista bogata su enološka i gastronomska ponuda, ali i tridesetak manifestacija koje su od velikog značenja ne samo za Donji Miholjac nego i za Osječko-baranjsku županiju.

Manifestacije koje privlače najveći broj gostiju su smotra folklora Miholjačko sijelo u srpnju, koja će ove godine biti održana 45. put, Zlatna berba, Susret naroda i kultura, Kobasicijada i Advent. Među najvećim su događajima kojima do kraja ove godine planiraju nastaviti privlačiti goste Kolo oko bare, Praćkijada, Backyard Art Festival i Miholjački sajam te još niz izložbi, koncerata i sportskih događanja.

Turistički najzanimljivija lokacija svakako je kompleks dvoraca Prandau-Mailath. Dvorac Prandau sagrađen je 1818. u kasnobaroknom stilu, a dvorac Mailath građen je od 1903. do 1906. u lovačkom stilu, o čemu govore kule cilindričnog oblika, ukrasni dimnjaci, nemirne krovne plohe te ograde od kovanog željeza. Centalni sistem usisavanja prašine, vlastiti vodovod te tri načina grijanja (centralno na toplu vodu, otvoreni kamin i kaljeve peći) jasno ukazuju da je dvorac za svoje vrijeme bio vrlo moderan. Tu je i zaštićeni perivoj, kojem je hitno potrebna revitalizacija.

Osim dvoraca i perivoja, u gradu se nalazi i spomenik caru Franji Josipu I. koji je podignut 1905., četiri godine nakon posjeta austrougarskog cara Donjem Miholjcu, te crkva sv. Mihaela arkanđela iz davne 1057. godine, spomenik neprocjenjive vrijednosti.

- Tijekom cijele godine nudimo organizirani obilazak naših kulturno-povijesnih znamenitosti. Imamo trenutačno pet obučenih turističkih vodiča i pokrivamo englesko, njemačko i francusko govorno područje. Najviše imamo školskih eskurzija, ali bude i individualnih dolazaka - kazuje Melia Vidaković.

Nekoliko je i objekata seoskog turizma koji nude izvrsnu domaću kuhinju, a okolica Donjeg Miholjca poznato je odredište za ljubitelje lova i sportskog ribolova na izletištu Stara Drava.

Prepoznatljiv brend miholjačkog područja svakako je i biciklizam i u svrhu poboljšanja uvjeta za razvoj ovog selektivnog oblika turizma uspostavljene su biciklističke rute, a najčešći su cikloturisti Mađari.

Snježana Fridl
Deficit smještaja
Ono što bode u oči kada je riječ o miholjačkom turizmu jest manjak hotelskog smještaja. “Hotel Borik je zatvoren, a Slavona ima 16 kreveta, što je nedostatno ako želimo što više posjetitelja. Manjak smještajnih kapaciteta posebno je evidentan kod dolaska gostiju na manifestacije”’, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Donjeg Miholjca, Melia Vidaković.
Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike