Svijet
KUBANSKA VOJSKA IZRAZILA POTPORU PREDSJEDNIKU MADURU

Gazprombank zamrznuo račune Venezueli
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Ruska banka Gazprombank odlučila je zamrznuti račune venezuelske državne naftne kompanije PDVSA i obustaviti transakcije s njom kako bi smanjila rizik od moguće propasti banke zbog američkih sankcija, rekao je u nedjelju izvor iz banke za Reuters.


I dok su mnoge strane tvrtke smanjile svoju izloženost PDVSA-u od uvođenja sankcija, činjenica da je to učinio i zajmodavac, blisko povezan s ruskom državom, važna je jer je Kremlj jedan od najvećih zaštitnika venezuelskog socijalističkog predsjednika Nicolasa Madure. "Računi PDVSA-a trenutačno su zamrznuti. Kako svi znate, transakcije se ne mogu provoditi", rekao je izvor.


Ruska banka nije odgovorila na zahtjev Reutersa za komentarom. Američke sankcije uvedene su 28. siječnja radi sprječavanja Madure da koristi prihode od nafte, nakon što se oporbeni vođa Juan Guaido proglasio privremenim predsjednikom i dobio veliku potporu Zapada. Gazprombank je treći najveći ruski zajmodavac prema imovini, a među dioničarima mu je državni plinski div Gazprom. U međuvremenu, kubanska vojska izrazila je u subotu svoju potporu venezuelskom predsjedniku Nicholasu Maduru, istodobno dok Havana, Madurov saveznik, optužuje Sjedinjene Države da pripremaju "agresiju" na Venezuelu.
Tijekom brojnih svečanosti održanih u vojarnama, koje je u petak i subotu prenosila državna televizija, pripadnici Revolucionarnih oružanih snaga potpisivali su izjave potpore Nicholasu Maduru, uz tradicionalni slogane poput "Do pobjede, uvijek".H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike