Svijet
HRVATI I BOŠNJACI TRAŽE I SVOJE IME U NAZIVU ENTITETA

Dodik: Imenu Republike Srpske dodajemo "Zapadna Srbija"
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Predsjedavajući Predsjedništva BiH iz redova Srba, Milorad Dodik, poznat po tome što ne voli državu u čijem Predsjedništvu sjedi, izjavio je za beogradsku Politiku kako će imenu Republika Srpska dodati naziv ‘‘Zapadna Srbija‘‘ te ocijenio kako se "međunarodna situacija promijenila i u svijetu je shvaćeno i prepoznato kako BiH ne može preživjeti ako ne pronađe bilo kakav kohezijski element". Pojasnio je kako "u slučaju uspostavljanja minimuma zajedničkog između tri naroda i dva entiteta, to bi trebalo pretočiti u bazni konsenzus, bar u nečemu, jer u suprotnom Bosna i Hercegovina nema šansu".


Obrušio se i na one koji osporavaju ime RS i poručuje im kako neće u tome uspjeti, ali ga "zabrinjava preglasavanje u Ustavnom sudu BiH, gdje sjede troje stranih sudaca i još dvoje koji su bivši potpredsjednici SDA" i za njih Dodik tvrdi kako iniciraju promjenu imena RS.


- Pokrenu li oni tu inicijativu, mi ćemo pokrenuti inicijativu da se uz naziv Republika Srpska stavi crtica i dopiše - ‘Zapadna Srbija‘. Ne želimo mijenjati naziv, nego ga dopunjavamo, ako već hoće dopunjavati. Ako hoće da idemo, ići ćemo do kraja. Sinonim za RS može biti samo ‘Zapadna Srbija‘ - rekao je Dodik. Podsjetimo, Stranka demokratske akcije krajem siječnja najavila je kako će pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH preko svojih predstavnika u državnim institucijama radi preispitivanja naziva BiH entiteta Republika Srpska, jer ovaj entitet "postoji prema Ustavu BiH kao multietnički entitet u kojemu svi narodi moraju imati jednaka prava, što znači da ne može samo jedan narod biti zastupljen u nazivu, a drugi, Hrvati i Bošnjaci, isključeni". Na te najave reagirao je Dodik izjavom kako će pozvati Srpsku demokratsku stranku (osnivač joj je Radovan Karadžić!!?) "da u Narodnoj skupštini RS-a donesu odluku o osamostaljenju RS-a ako inicijativa SDA-a ode na Ustavni sud BiH" te podsjetio kako je i bivši predsjednik SDA-a prije pokretao istu inicijativu i povukao ju zbog, kako tvrdi Dodik, međunarodnog utjecaja te je novu najavu iz SDA-a nazvao "kontinuitetom Bošnjaka".


Srpski predsjednik Aleksandar Vučić dao je Dodiku za pravo jer "nitko nema pravo mijenjati ime Srpske".
- Ime koje je ustavom zajamčeno i za koje se narod borio i koje je dejtonska kategorija. Dakle, RS nije neko izmišljeno ime, to je dejtonska i ustavna kategorija BiH. Siguran sam da je RS bio i da će RS i ostati - rekao je Vučić.M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike