Osijek
OPĆINA BILJE

Država će pomoći oko projekta Stara Drava
Objavljeno 18. veljače, 2019.
- Ministarstvo državne imovine olakšat će proceduru izrade idejnog projekta - kaže Željko Cickaj, načelnik Općine Bilje

Sportsko-rekreacijski centar Stara Drava projekt je u koji Biljani optimistično gledaju. Već smo pisali da se ta voda na ulazu u naselje želi iskoristiti kao ribolovna oaza i turistički potencijal, a Željku Cickaju, načelniku Općine Bilje, u realizaciju tog projekta povjerenje ulijeva nedavni susret s predstavnicima Ministarstva države imovine.

- Za nedavnog posjeta ministra Gorana Marića Osijeku razgovaralo se o državnoj imovini koja bi se mogla staviti u funkciju, jer lokalne samouprave imaju ideje i projekte za pojedine lokacije. Tako i mi u Bilju imamo želju da od davnina poznato i mnogima drago izletište Stara Drava ponovno aktiviramo i oplemenimo dodatnim sadržajima. Razgovarao sam s ministrom Marićem, i na prvom sastanku činilo se da se mnogo toga ne može napraviti zbog zakonske regulative. No, evidentno je da je i ministru trebalo malo vremena da se upozna s materijom s kojom se uhvatio u koštac i ovaj sastanak je odagnao sumnje da će nešto biti od tog našeg plana. Naime, nakon onoga što smo čuli, možemo iskreno vjerovati da su nam naši prijedlozi o objektima do kojih smo pokušavali uporno doći za svoju zajednicu i tako si olakšati razvoj i realizaciju nekih projekata, zaista došli na plodno tlo. I pomoćnik ministra Leon Žulj i državni tajnik Tomislav Boban apsolutno su afirmativni. Razgovarao sam sa svakim od njih i uvelike će nam pokušati olakšati proceduru tako da sve ono što se ne mora raditi i što nije zakonom propisano kao obvezno, definitivno od nas neće biti traženo kako bi nam se pojednostavnila realizacija projekata. Naime, pitao sam traže li kod svakog zahtjeva za darovanjem određene nekretnine, bilo da je riječ o objektu ili parceli u vlasništvu države za koje mi imamo interes, idejno rješenje, jer to uvelike iziskuje troškove jedinice lokalne samouprave, a upitno je kako će biti ocijenjen projekt, odnosno hoćemo li ili ne kao Općina dobiti državnu nekretninu - pojašnjava Cickaj.

Naime, nastavlja on, kada se radi o manjim investicijama u izradi idejnog rješenja, onda to i nije toliki problem, jer manje košta, ali u velikim projektima može se financijski istrošiti za izradu idejnog rješenja.

- Stara Drava zajednički je projekt Osječko-baranjske županije, Općine Bilje i Zajednice sportskih ribolovnih društava Baranje, zajednički smo već prije dvije ili tri godine ušli u to. Općina Bilje napravila je elaborat isplativosti i mogućnosti ulaganja. Ako bismo radili idejni projekt on bi iziskivao nekoliko stotina tisuća kuna i opet je upitno hoćemo li ga moći realizirati ili ne. Ministar je pak odgovorio da neće inzistirati na tome, a naš je planirani projekt na lokaciji koja je, prema našem Prostornom planu i prema županijskom planu, predviđena za tu namjenu - kaže biljski načelnik.
Darko Pejić
OBNOVITI BIVŠU TRGOVINU U KOZJAKU
- Imamo plan za i jednu zgradu koja je u državnom vlasništvu. Riječ je o zgradi bivše trgovine u Kozjaku u kojoj živi 60-ak stanovnika koji doista nemaju ni jedan prostor pogodan za okupljanja i održavanje društvenih aktivnosti. Moja inicijativa ide u smjeru da taj objekt zatražimo od države, jer smo i do sada održavali tu zgradu. Da bismo ju mogli koristiti potrebna je detaljna rekonstrukcija, a ne možemo u nju ulagati, jer nije u našem vlasništvu, pa smo tražili da nam se ustupi taj objekt - kaže Cickaj.
Željko Cickaj

načelnik Općine Bilje

Riječi ministra Gorana Marića ulijevaju nadu da će riješiti i druge projekte s državnom imovinom na prostoru naše općine, poput parcele koju tražimo od države za sklonište za napuštene pse.
Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike