Osijek
(NE)PRIMJENA PRAVILNIKA O AMBALAŽI

Na glavnoj tržnici plastične vrećice uglavnom besplatne
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Mnogi prodavači nemaju natpis o štedljivom korištenju vrećica

Mjesec i pol otkako su izmjenom Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži svi prodavači, među kojima su mesnice, ljekarne, pekarnice, pa i tržnice, obvezni naplaćivati plastične vrećice, na brojnim navedenim mjestima još uvijek ćete platiti samo proizvod i na zahtjev dobiti besplatnu vrećicu.

Dodajmo tome da Ministarstvo za zaštitu okoliša i energetike nije dalo vrijeme prilagodbe, pa su tako od 1. siječnja 2019. svi trgovci obvezni naplaćivati plastične vrećice, i to debljine od 15 do 50 mikrona, dok se one tanje ne naplaćuju, no u tom slučaju prodavač je dužan na vidljivom mjestu istaknuti natpis "Vrećice koristite štedljivo". Naša je ekipa provjerila situaciju na glavnoj tržnici, gdje su samo poneki prodavači koji koriste tanje vrećice istaknuli obvezni natpis, a riječ je uglavnom o prodavačima u zatvorenom dijelu tržnice.

- Rečeno nam je da istaknemo natpis, i ja ga imam, no koristim tanke vrećice i ne naplaćujem ih. Ne namjeravam kupovati one s više mikrona jer mi je to neisplativo, baš kao ni papirnate vrećice, koje su još skuplje od ovih. Mogu vam reći da se neki kupci čak i ljute kad ih pitam žele li vrećicu - prokomentirala je prodavačica meda Valentina Marenjak, a prodavačica iz mesnice dodala je da, otkako se deblje plastične vrećice naplaćuju, kupci ih uopće ne trebaju, odnosno ne žele platiti kunu, koliko bi ih koštala ona od 15 do 50 mikrona.

Takvih vrećica, koliko smo provjerili, na otvorenom dijelu tržnice gotovo i nema, nego samo onih tanjih, u kojima se voće i povrće pakira odvojeno. Ne razmišljajući o obvezi naplate, odnosno nabavi debljih naplativih vrećica, prodavačica Ljiljana Kolombo tako nam je rekla da bi ih voljela naplaćivati, no ipak ne odustaje od tankih vrećica. Kupci, kako kaže, u zasebnim vrećicama kupuju po jednu mrkvu ili dva peršina, a na njezinu štandu zatekli smo i Zvjezdanu Kuvačić, koja je nosila platnenu vrećicu. Ipak, poriluk koji je kupila dobila je u tankoj plastičnoj vrećici.

- Inače ne uzimam plastične vrećice na tržnici, no sad idem na posao, pa sam samo zato tražila prodavačicu da mi poriluk stavi u plastičnu, koju ću staviti u platnenu vrećicu. Moramo se svi naučiti što manje koristiti plastične vrećice, no ovdje je na tržnici to nezgodno jer, recimo, kupite salatu koja je vlažna i ne možete je staviti u ‘škarniclu‘ - zaključila je Kuvačić. Kad je u pitanju natpis, prodavači koji su na tržnici na otvorenom reći će da natpis nemaju jer im je to nezgodno.

- Prostor je nerijetko mokar, i gdje bih ja sad stavila natpis - upitala nas je Ljiljana Kolombo.

Na jednom takvom štandu bez natpisa i naša je ekipa kupila zelenu salatu po osam kuna za glavicu i besplatno smo dobili i vrećicu tanju od 15 mikrona. O debljini i upotrebi vrećica informirali smo se kod prodavača plastičnih vrećica koji nam je priznao da su prilično nejasne upute o njihovu korištenju. "Ljudi se ne razumiju u mikrone i zato neki naplaćuju ono što ne bi smjeli, a ono što moraju ne", rekao nam je.

Marija Mihelić
U pekarnicama plastika, u ljekarnama papir
Među obveznicima naplate vrećica su i ljekarne te pekarnice. Ipak, ondje, za razliku od drugih prodavaonica, kupci uglavnom dobivaju na izbor žele li kupljeni proizvod u plastičnoj vrećici koju će platiti ili pak u papirnatoj koja je besplatna. Kažemo uglavnom, jer u nekim pekarnicama kupci dobivaju čak dvije vrećice, i to potpuno besplatno.

- Obično kupim već izrezani kruh koji prodavači ne drže u vrećicama ‘tregericama’, pa mi još dodatno, ako to želim, stave taj kruh u onu koju mogu držati. Čini mi se da je ta druga isto dosta tanka i valjda je zbog toga ne platim - rekla nam je sugrađanka Ivana s Juga 2, koju smo zatekli ispred tamošnje pekarnice. A da se ljekarnici itekako drže pravila uvjerili smo se u ljekarni Tripolski, gdje smo na upit želimo li vrećicu dobili onu papirnatu, na kojoj je bio istaknut logotip ljekarne. Kako doznajemo, ondje su u upotrebi uglavnom samo takve vrećice, i to u dvije veličine. Dodajmo tome da je udruga Prijatelji životinja pozvala na prijavu onih koji plastične vrećice poklanjaju, odnosno ne naplaćuju ih.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike