Osijek
UČENICA EKONOMSKE ŠKOLE SAMOSTALNO IZLAŽE

Sara Valjetić: Za mene je posao iz snova ilustriranje likova za videoigre
Objavljeno 18. veljače, 2019.

Osjetljiva na nepravdu. Neuredna i lijena. Ambiciozna. Drukčija od svojih vršnjaka. Draga, iako ne ostavljam takav prvi dojam. Tim se riječima opisuje 18-godišnja Sara Valjetić, učenica ekonomske škole i umjetnička duša, čija prva izložba slikarskih radova "Šizma" u donjogradskoj knjižnici cijelu veljaču privlači poglede Osječana - a privukla je i nas.

Njezina su strast, kaže Sara, surealizam i apstrakcija. Svojim radovima želi „otvoriti što više očiju”. Uvjeriti ljude na prihvaćanje svih razlika koje ih čine drukčijim - fizičkih i psihičkih. Oni vrlo rijetko prikazuju situacije i likove iz realnoga svijeta, pa tako i naziv izložbe “Šizma” označava podjelu dviju, najčešće, sukobljenih strana - u ovome slučaju realnoga i nerealnog.

- U svijetu ima jako puno diskriminacije - počevši od toga kako netko izgleda, ima li neki nedostatak; mentalnu ili fizičku poteškoću, gleda se boja kože, seksualna orijentacija, vjeroispovijed, socijalni status... Vjerujem da ne postoji univerzalno "normalno", i tu sam poruku željela poslati. Svatko o tome ima drukčiju viziju i poimanje. Svatko ima svoju definiciju normalnog. Mene privlači neobično i neoubičajeno, što mnogi možda ne mogu shvatiti - kaže mlada Sara.

Knjižničarka Marija Lišnić kaže nam kako je Sara svojom izložbom zakotrljala priču s mladim neafirmiranim umjetnicima - okuražuju se i u sve većem broju odlučuju pokazati svoje radove. "Moja je želja bila umjetnička škola, ali kada sam kretala u srednju, roditelji su mislili kako bi bilo bolje da upišem nešto drugo, ‘konkretnije‘. Ni sama se ne mogu sjetiti zašto sam upisala baš ekonomsku. No, to me nije zaustavilo ili umanjilo moju ljubav prema slikanju i umjetnosti, i vjerujem da ću nagodinu uspjeti upisati slikarstvo na Akademiji”, kaže Sara, koju roditelji podržavaju, a organiziranje izložbe zasluga je njezine majke.

Jasenka Pejaković
ŽELI NAUČITI SVE TEHNIKE I USAVRŠITI SE
Sara je još u osnovnoj shvatila da je umjetnost njezina ljubav, a njezin se stil izražavanja tijekom godina nije bitno promijenio. Samo se, kaže, proširivao i nadograđivao, ali kako nije „školovana umjetnica”, želi naučiti sve tehnike i usavršiti se. „Koliko god pretenciozno zvučalo, znam da se razlikujem i da imam nešto prepoznatljivo u svojim radovima”, kaže Sara, zaključivši kako bi se njezin talent najbolje mogao iskoristiti kada bi radila kao ilustratorica likova za videoigre, što je njezin posao iz snova. Sarinu “Šizmu” do kraja veljače možete pogledati u Ogranku GISKO-a u Donjem gradu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike