Zdravlje
ADOLESCENTSKA DEPRESIJA

Depresija kod tinejdžera: Veći rizik ako koriste kanabis
Objavljeno 18. veljače, 2019.
Tinejdžeri koji konzumiraju kanabis imaju veći rizik od razvoja depresije i samoubilačkih misli, i stoga ih roditelji i liječnici moraju na to upozoriti, izjavili su znanstvenici.Oko 7 posto slučajeva adolescentske depresije može se izbjeći ako se prestane konzumirati marihuana, pokazala je analiza podataka o mentalnim bolestima među mladim ljudima u SAD-u, Britaniji i Kanadi koji su koristili kanabis dok su bili tinejdžeri."Iako razmjer negativnih učinaka kanabisa može varirati... i nije moguće predvidjeti točan rizik za svakog tinejdžera, rašireno korištenje kanabisa među mladim generacijama važno je pitanje javnog zdravlja", ocijenio je Andrea Cipriani, profesor psihijatrije na britanskom sveučilištu Oxford i jedan od voditelja studije provedene zajedno sa znanstvenicima sveučilišta McGill u Kanadi.Kanabis je najčešće korištena rekreativna droga među tinejdžerima diljem svijeta. U Kanadi više od 20 posto tinejdžera u dobi od 15 to 19 godina kaže da je koristilo kanabis u prošloj godini. U Engleskoj oko 4 posto djece u dobi od 11 do 15 godina reklo je da je uzimalo marihuanu u posljednjiih mjesec dana.

Znanstvenici su izjavili kako rezultati pokazuju da ako se eliminira upotreba kanabisa, bit će oko 400.000 manje slučajeva depresije u mladih u dobi od 18 do 34 godine u Sjedinjenim Državama, 25.000 manje u Kanadi i oko 60.000 manje u Britaniji.

"To je veliki problem za javno zdravlje i problem za mentalno zdravlje", rekao je Cipriani novinarima na brifingu u Londonu. "Adolescenti trebaju biti upoznati s tim rizikom."Studija je objavljena u stručnom časopisu JAMA Psychiatry i uključivala je 23.317 ljudi iz 11 međunarodnih studija.H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana