Mozaik
ZIMSKI ŠOKAČKI DIVANI

Marinela Knežević iz Tenje najljepša Slavonka
Objavljeno 18. veljače, 2019.
“Glas Slavonije’’ uručio je nagradu za Miss fotogeničnosti, Ivani Peradinović

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

U organizaciji “Privlačica” d.o.o iz Vinkovaca, a u sklopu Zimskih šokačkih divana ovog je vikenda održana 28. ‘‘Večer Privlačice‘‘, čija je središnja priredba 23. izbor najljepše Slavonke u narodnoj nošnji za 2019. godinu.

Na ovom izboru za najljepšu Slavonku u narodnoj nošnji za 2019. godinu natjecale su se: Sara Ivaštinović (Županja), Ena Fligić (Slobodnica), Lucija Ljepović (Vukovar), Ivana Peradinović (Suhopolje), Marinela Knežević (Tenja), Valentina Bošnjak (Gradište), Marta Horvačanović (Sibinj), Katarina Tomić (Vrbanja), Marija Lučić (Sikirevci), Marta Nikolić (Andrijaševci). Najljepša Slavonka s kalendara Privlačice je Marinela Knežević (Tenja), titulu prve pratilje ponijela je Marta Nikolić (Andrijaševci), a druga je pratilja Valentina Bošnjak (Gradište). Naljepšu nošnju imala je Ena Fligić iz Slobodnice.

- Presretna sam što sam ponijela titulu najljepše Slavonke, konkurencija je bila jako teška, sve su djevojke bile predivne. Nisam puno očekivala jer sam vidjela da su sve djevojke lijepe. Ovo mi je ujedno bilo jedno lijepo iskustvo i samo lijepe uspomene nosim iz Vinkovaca - rekla je Marinela Knežević iz Tenje, najljepša Slavonka za 2019. godinu.

Marinela Knežević magistra je matematike, zaposlena kao asistent na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i aktivna članica KUD-a "Josip Šošić" Tenja. Nosila je nošnju iz mjesta Vrpolje koju je izradila njezina teta i stara je više od sto godina. Bila je počešljana u cup - djevojačku pletenicu - i zakićena malim dukatima, cvijećem i šumicom. Na ušima je ima male dukate. Odjevena je bila u rubinu vezenu šarenom svilom i nosila je veliki oplećak također vezen šarenom svilom. I rubina i oplećak stariji su od sto godina. Ispod rubine nosila je dvoje donje skute te maramu s prandžama i pregaču vezenu svilom. Pojas je bio vezen srebrnom svilom. Oko vrata imala je tri reda velikih i dva reda malih dukata. Na rukama je ima šticle i preko mali ponjavac, a u rukama je nosila molitvenik i krunicu. Na nogama je nosila opančiće. Ova se nošnja nosila u najsvečanijim prigodama kao što su Uskrs, Gospojino, Spasovo i ostale crkvene godove.

‘‘Glas Slavonije‘‘, koji je tradicionalni medijski pokrovitelj natjecanja, i ove je godine nagradio Miss fotogeničnosti, koju je odabrao prosudbeno povjerenstvo medijskih kuća. Tu laskavu titulu ponijela je Ivana Peradinović iz Suhopolja, a nagradu je uručio Marijan Beljan, član Uprave.

Tijekom večeri organizirana je nagradna igra za posjetitelje, a izabran je i najbolji gastrostol. Tako je prema ocjeni stručne komisije najboljim gastrostolom proglašen stol obitelji Horvačanović (Sibinj). U glazbenom dijelu večeri, tradicionalno na Zimskim šokačkim divanima, nastupali su samo najbolji. Ove su godine to bili odlični Tamburaški sastav Caprio iz Vinkovaca, divandžija Mata Baboselac iz Donje Bebrine, te samičar i gajdaš - mladi Mislav Botica iz Slavonskog Broda.

Glavni pokrovitelji bili su Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija, glavni medijski pokrovitelj Glas Slavonije, dopokrovitelji Iločki podrumi d.d. i PZ Lovas, sponzori: Goran Lukić, Pčelarstvo Slavić, Ljubica Alić, dok su partneri projekta: Agro-Jakšić iz Slakovaca, Dilj d.o.o. iz Vinkovaca, Naš dom – saloni namještaja, Tehničko učilište i Vinkovački vodovod i kanalizacija.

Mario Kokaj
Možda ste propustili...

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike