Mozaik
U OPATIJI ODRŽANA DORA 2019.

Roko i "The Dream" putuju na Eurosong
Objavljeno 17. veljače, 2019.
U show programu publiku su oduševili mlada pjevačica Mia Negovetić i Dino Jelusić, jedini naš pobjednik Dječjeg Eurosonga

Hrvatsku će na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije u Izraelu predstavljati Roko sa skladbom ‘‘The Dream‘‘.


‘‘Izvan sebe sam, Isuse Bože, hvala Ti!‘‘, prve su emocije, uz suze radosnice, koje su izišle iz mladog pjevača Roka, kojemu san postaje java, jer počinje odbrojavanje za nastup na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije od 14. do 18. svibnja 2019., a Roko će Hrvatsku predstaviti u drugom polufinalu, 16. svibnja 2019. u Izraelu. Statuu Dore, rad umjetnika Ivice Propadala, uručio je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić, a veleposlanik države Izrael u RH Ilan Mor prenio je srdačne pozdrave iz Tel Aviva, uime izraelskog naroda te zaželio sreću upravo u Izraelu na ovogodišnjem Izboru za pjesmu Eurovizije.


Najprije su pročitane odluke žirija iz osam HRT-ovih centara i dvaju žirija iz grada Vukovara i Zagreba - pri čemu su bodovi raspoređeni ovako: 12 za pjesmu "The Dream", 10 bodova za pjesmu "Tower of Babylon", dok je na trećem mjestu s osam bodova ‘‘All I Really Want".
Žiri i publika

Vicko Dragojević je u ime dubrovačkog žirija objavio prvih 12 bodova pjesmi "The Dream" Roko, a prvih je 10 bodova dobila Elis Lovrić, zatim se iz Šibenika javila Sanja Jurišić - "Tower of Babylon" i Lorena osvojili su 10 bodova, a maksimalnih 12 bodova Elis Lovrić. Zatim su pristigli glasovi osječkog žirija i najviše, 12 bodova, dobila je "Redemption", a Elis Lovrić 10 bodova. Odlukom pulskog žirija 12 bodova dobila je Elis Lovrić, dok je "Brutalero" Luke Nižetića osvojio 10 bodova, a zatim je odluku riječkog žirija pročitala pjevačica Nikolina Tomljanović: 12 bodova "The Dream" i 10 bodova "In the Shadows" Manntra. Splitski žiri 12 bodova dao je Roku za pjesmu ‘‘The Dream‘‘, a 10 bodova ‘‘Tower of Babylon‘‘ Loreni, dok je zadarski žiri 12 bodova dodijelio grupi Manntra, a Bernardi za "I believe in True Love" 10 bodova, Zsa Zsa je pročitala odluku čakovečkog žirija: 12 bodova dodijelili su pjesmi Valpovčanke Bete Sudar "Don‘t Give up", a 10 bodova pjesmi "Redemption". Iz Vukovara se javio Pero Galić, frontmen Opće opasnosti i objavio glasove tamošnjeg žirija: 12 bodova dao za "I Believe in True Love" Bernardi, a 10 bodova Kim Verson. Posljednji se javio zagrebački žiri, odnosno Remi iz grupe Elemental, dodjelišvi 12 bodova pjesmi "Brutalero", a Loreni 10 bodova. Glasovi publike u zbroju donijeli su: najiščekivanijih 12 bodova pjesmi "The Dream" te 10 bodova pjesmi "Brutalero" Luke Nižetića, a osam je bodova pripalo najmlađoj sudionici Loreni i pjesmi "Tower of Babylon".


Prve dojmove gledatelji su mogli vidjeti u Dnevniku 3 Hrvatske radiotelevizije, Hrvatskom radiju, a službena konferencija za medije održana je u dvorani Marino Cvetković - te je prenijeta i na službenim stranicama Dore.


Doru je otvorio Sudar Percussion, zatim Franka pjesmom ‘‘Crazy‘‘, s kojom nas je lani predstavljala na Euroviziji, a za vrijeme zbrajanja glasova gledatelja, publike i glasova žirija, nastupila je Vanna, koja nas je 2001. također uspješno predstavljala na Pjesmi Eurovizije sa skladbom "Strings of My Heart". Nastupili su i Mia Negovetić, mlada i već vrlo uspješna pjevačica iza koje su zapažena gostovanja u Americi, te Dino Jelusić, uzdanik A strane i jedini naš pobjednik Dječjeg Eurosonga. Urednica Dore je Uršula Tolj, a zahtjevnu režiju HTV spektakla potpisuje Ivan Miladinov.
Sedam sati uživo

Hrvatska radiotelevizija (HRT) i Grad Opatija od 14. do 16. veljače organizirali su i ostvarili najveći televizijski i radijski spektakl godine - trodnevnu svečanost glazbe - "Glazbene dane HRT-a 2019. - Opatija", čija je kruna završni spektakl "Dora 2019." koja se vratila nakon osam godina na opatijsku rivijeru. Za to je izvan matičnih studija na Prisavlju HRT angažirao maksimalne i sve raspoložive tehničke resurse - najmodernija HD reportažna kola s 10 kamera, dvije kamere s linkom, dvije male moution kamere, svu raspoloživu scensku tehniku, robotske sustave za kamere autodolly, dva krana, interaktivnu grafiku, lasere, dronove, kao i SNG kola s tri kamere za izravna uključenja iz Opatije u HRT-ove programske sadržaje.


Tijekom Glazbenih dana HRT-a na Drugom programu Hrvatskoga radija dnevno je emitirano čak sedam sati programa uživo iz Opatije, uključujući i prijenose sve tri glazbene večeri. Voditelji emisija, javljanja uživo su: Frano Ridjan, Zlatko Turkalj, Monika Lelas, Nataša Mikas, Sabina Jaganjac, Dinko Komadina i Davor Medaković. Recimo i to da je voditelj projekta "Glazbenih dana HRT-a 2019. - Opatija" (kao i voditelj hrvatske delegacije na Eurosnogu 2019. u Izrealu) Željen Klašterka, a scenograf Glazbenih dana HRT-a u Opatiji Igor Juras.
Hrvatska radiotelevizija čestita svim natjecateljima, a našem predstavniku Roku i njegovom autorskom timu želi - sreću u Izraelu.


Tanja Kvorka
I SLOVENCI SU IZABRALI
U isto vrijeme kad se održavala Dora, održavao se i slovenski izbor za pjesmu Eurovizije: EMA ili Evrovizijska Melodija. Deset finalista nastupilo je u nadi da će upravo oni biti izabrani za sudjelovanje na Eurosongu u Tel Avivu. Pobjedio je duo Zala Kralj & Gašper Šantl s pjesmom "Sebi".
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike