Kultura
U GRADSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONIICI

"Povratak kući" slatinskih slikara
Objavljeno 17. veljače, 2019.
SLATINA - Uz veliki odaziv posjetitelja, u Gradskoj je knjižnici i čitaonici otvorena izložba Slatinskog likovnoga kluba SLIK, utemeljenog 1996. Uz koloniju Slatinske slike i sudjelovanja na kolonijama drugih klubova, članovi kluba pripremali su i u galeriji Pučkog otvorenog učilišta godišnje izložbe. Kad je prostor galerije pretvoren u privremeno spremište muzejskih eksponata u očekivanju rekonstrukcije zgrade stare škole u Zavičajni muzej, SLIK više nije imao gdje održavati svoje izložbe. Prošle je godine proširena Knjižnica, dobivši reprezentativni prostor i dodatne odjele, pa i mogućnosti organiziranja dodatnih aktivnosti. Dogovorena je i izložba SLIK-a, prva nakon višegodišnjeg izbivanja s likovne scene grada. Predsjednik Josip Gribl nazvao ju je - povratkom kući.

SLIK, čijih se 20 članova bavi različitim oblicima umjetničkog stvaranja, surađuje s udrugama i slikarima iz 20 mjesta diljem Hrvatske te s nekoliko iz inozemstva. Slatinski slikari sudjelovali su na 277 likovnih kolonija, od kojih su neke bile humanitarne.

Gribl je zahvalio na pomoći Grada u troškovima za iznajmljeni prostor.

Ravnateljica Knjižnice Ana Knežević istaknula je da Slatina sada ima čitaonicu dnevnog tiska, studijsku čitaonicu, prošireni dječji odjel, računala na svim odjelima te bogat i aktualan knjižni fond od oko 55.000 svezaka knjiga.
Nastupili su i učenici Glazbene škole Milka Kelemena Jakob Jergović, Borna Gernhard i Ivan Rončević.

Petar Žarković
53 rada 17 umjetnika
Izložbu je otvorio gradonačelnik Denis Ostrošić, podsjetivši na kontinuitet umjetničkog izražavanja u gradu, posebice na suradnju SLIK-a i KULT-a te zajedničke projekte slikara i pjesnika. Na zidovima knjižnice, između polica s knjigama, na stupovima i drugim mjestima izložena su 53 rada 17 umjetnika iz Slatine, Voćina, Suhopolja, Virovitice, Čađavice i Miljevaca. Najčešće su to ulja na platnu, ali ima i akrila, tempere na kartonu, akvarela, pirografije, akrila na platnu, ali i nekoliko drvenih i glinenih skulptura te reljefa u gipsu.
Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike