Regija
U SLATINSKOJ KNJIŽNICI I ČITAONIICI

Izložba koja SLIK-u znači „povratak kući“
Objavljeno 16. veljače, 2019.

SLATINA - U nazočnosti velikog broja ljubitelja likovne umjetnosti, u proširenom i novouređenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice otvorena je izložba Slatinskog likovnoga kluba SLIK.
Klub je utemeljen 1996. godine i od tada ne prestaje njegovo djelovanje. Osim redovitog organiziranja likovne kolonije „Slatinske slike“ i sudjelovanja na likovnim kolonijama drugih klubova, članovi kluba pripremali su i u galeriji Pučkog otvorenog učilišta održavali uspjele i vrlo posjećene godišnje izložbe. Kad je prostor galerije pretvoren u privremeno spremište muzejskih eksponata u očekivanju rekonstrukcije zgrade stare škole u Zavičajni muzej, SLIK više nije imao gdje održavati svoje izložbe. Na uređeni prostor nekadašnje galerije, a potom muzejskog spremišta, prošle godine proširena je Gradska knjižnica i čitaonica, koja je tako dobila reprezentativni prostor i dodatne odjele, pa i mogućnosti organiziranja dodatnih aktivnosti. Dogovorena je suradnja i izložba SLIK-a prva je nakon višegodišnjeg izbivanja udruge s likovne scene grada. A budući da je postavljena u istom prostoru u kome je SLIK nekad organizirao svoje godišnje izložbe, predsjednik Josip Gribl nazvao ju je „povratkom kući“. 
Govoreći o novom prostoru Knjižnice, ravnateljica ustanove Ana Knežević istaknula je da Slatina sada ima čitaonicu dnevnog tiska, studijsku čitaonicu za korištenje vrijednih knjiga koje se ne mogu iznositi iz knjižnice, prošireni dječji odjel, računala na svim odjelima te bogat i aktualan knjižni fond od oko 55.000 svezaka knjiga. 


– Kad su određena izložbena mjesta, sve je bilo tako savršeno bijelo, prekrasno i – prazno. Kao stari dvorac bez svoga duha. Postavljanjem slika razvila se priča…
O toj priči slatinskih likovnjaka govorio je Josip Gribl, predsjednik SLIK-a, čijih se 20 članova bave različitim vidovima umjetničkog stvaranja. Istaknuo je da klub surađuje s udrugama i slikarima iz 20 mjesta diljem Hrvatske te s nekoliko iz inozemstva. Slatinski slikari sudjelovali su na 277 likovnih kolonija, od kojih su neke bile humanitarne naravi. – Slatinski likovni klub uvijek se rado odazivao na humanitarne dražbe te darivao slike iz svog fundusa kako bi se prikupljanjem sredstava pomoglo potrebitima, rekao je Gribl i zahvalio se gradonačelniku Ostrošiću na pomoći Grada u troškovima za iznajmljeni prostor u kome udruga djeluje.  
Izložbu je službeno otvorio gradonačelnik Denis Ostrošić, koji je podsjetio na kontinuitet različitih vrsta umjetničkog izražavanja na području grada, a posebno na suradnju SLIK-a i KULT-a te na zajedničke projekte slatinskih slikara i pjesnika.


Na zidovima Gradske knjižnice i čitaonice, u prolazima između polica s knjigama, na potpornim stupovima i drugim mjestima izložena su 53 likovna rada 17 umjetnika iz Slatine, Voćina, Suhopolja, Virovitice, Čađavice i Miljevaca. Najčešće su to ulja na platnu, ali ima i akrila, tempere na kartonu, akvarela, pirografije, akrila na platnu, a ima i nekoliko drvenih i glinenih skulptura te reljefa u gipsu.
Svojim nastupima cijeli su događaj oplemenili i učenici Glazbene škole Milka Kelemena Jakob Jergović (gitara), Borna Gernhard (gitara) i Ivan Rončević (harmonika).
 
Petar Žarković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike