Regija
NAJVEĆA POKLADNA PIREDBA ISTOČNE HRVATSKE

25. Đakovački bušari otvoreni pokladnim Gastro-festom
Objavljeno 16. veljače, 2019.

Vezani članci

VELIKA POVORKA 25. ĐAKOVAČKIH BUŠARA

Đakovom zavladali Veseli kosturi, Pankeri…, a postavljena i Trumpova ograda

ĐAKOVO – Pokladnim gastro-festom, koji je ove godine duž cijeloga korza okupio rekordnih 50 izlagača – OPG-ova, obrta i udruga s hranom, rukotvorinama , te starim jelima na temu «Mrsna i nemrsna jela kroz pokladu i korizmu», danas su u Đakovu počeli dvodnevni, jubilarni, 25. Đakovački bušari, najveća pokladna manifestacija u istočnoj Hrvatskoj.  Organizatori su im Grad Đakovo u ovdašnja Turistička zajednica,  a podupire ih i HTZ. Pokladni Gastro-fest je  i ove godine obuhvatio ocjenjivanje kobasica za čiju je izradu šampionska titula pripala Tomislavu Ćoriću iz Đakova, a šampionski pehar uručio mu je gradonačelnik Marin Mandarić.


Središnji program i 25. Bušara je velika pokladna povorka u kojoj ove godine, s početkom u 15 sati, počevši od zgrade starog DVD-a, pa korzom, defilira 41 pokladna skupina s 2.000 sudionika pod maskama. U povorci je cijela Hrvatska te skupine iz Tomislavgrada, BiH, i mađarskog Mohača. Uz moderne, u povorci su i tradicionalne maske poput zvončara, buša i dr., a moderne maske i alegorijska kola parodiraju aktualna događanja. Predajom gradskih ključeva, koje gradonačelnik Marin Mandarić predaje bušarskom čavi  počinje vladavina Bušarske republike s njenim 'zakonima'. 

Dio povorke su i pokladni jahači. Po prolasku povorke, dječje skupine odlaze na svoj program pod maskama u zgradu DVD-a, a odrasle skupine u pokladni šator gdje je predviđen i glazbeni program uz DJ-a,. Slavonske lole i Dino Dvornik Tribute band.
Ovogodišnji Đakovački bušari završit će sutra ,u nedjelju, pokladnim jahanjem u Širokom Polju u organizaciji Konjogojske udruge Široko Polje.
S.ŽUPAN

Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

U ZVONIMIROVCU SE ULAŽE U “STARU ŠKOLU” I INFRASTRUKTURU

Izgrađen je most, grade se nogostupi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana