Svijet
UHIĆENA DVA MUŠKARCA

U Hong Kongu zaplijenili rogove nosoroga vrijedne 8 milijuna dolara
Objavljeno 16. veljače, 2019.
Rogovi su u dvije kutije trebali biti otpremljeni u Vijetnam

Carinici u Hong Kongu zaplijenili su rekordnih 40 kilograma nosorogovih rogova vrijednih oko 8 milijuna dolara na putu iz Johannesburga prema Vijetnamu. To je najnoviji uspjeh u borbi protiv krijumčarenja sve većeg broja ugroženih vrsta kojima se trguje preko kineskog teritorija.


Zapljena se dogodila manje od mjesec dana nakon što su carinici prekinuli veliku operaciju krijumčarenja iz Afrike, zaplijenivši rekordnu količinu ljuski od ljuskavaca, zajedno s više od 1000 kljova od slonovače. Rogovi nosoroga pronađeni su u dvije kartonske kutije, upućene u najveći vijetnamski grad Ho Ši Min. Dva muškarca uhićena su, navodi se u priopćenju, dodajući kako je riječ o rekordnoj zapljeni u zračnom prijevozu. Organizacija za zaštitu prirode WildAid izrazila je šokiranost količinom od čak 40 kilograma nosorogovih rogova, što predstavlja oko 20 posto ukupne količine rogova zaplijenjene u Hong Kongu od 2013. do kraja listopada 2019. godine.


Hong Kong, bivša britanska kolonija, jedna je od glavnih svjetskih tranzitnih točaka za krijumčarenje divljih životinja i proizvoda poput peraja morskih pasa ili rogova nosoroga na tržišta u Aziji, a osobito u kontinentalnoj Kini. Veliki dio te nelegalne trgovine opskrbljuje sektor tradicionalne kineske medicine. Na primjer, nosorogovi rogovi visoko su cijenjeni jer se vjeruje da pomažu kod liječenja raka, čišćenja tijela od otrova ili mamurluka.


Sve vrste nosoroga zakonom su zaštićene, a danas u divljini i zatočeništvu živi ukupno oko 29.000 tih životinja.


Kina je proteklih godina poduzela važne korake u poboljšanju zaštite divljih životinja, ali problem su i dalje znatni poslovni interesi vezani uz trgovinu životinjama. Nakon pritiska nekih uzgajivača, kinesko Državno vijeće najavilo je izmjenu odluke o zabrani trgovine tigrovim kostima i rogovima nosoroga iz 1993., te omogućavanje iznimki pod "posebnim okolnostima", kao što su medicinska istraživanja. No nakon žestokih prosvjeda udruga za zaštitu prirode, Peking je ipak odgodio tu odluku.

Hongkonške vlasti lani su pooštrile kazne za krijumčarenje ugroženih vrsta na 10 milijuna dolara i 10 godina zatvora maksimalno. Međutim, zaštitnici prirode smatraju da se kriminal s divljim životinjama i dalje ne tretira dovoljno ozbiljno.


Milan Bugarić
40

kilograma nosorogovih rogova nalazilo se u dvije kartonske kutije
10

godina zatvora prijeti krijumčarima rogova
Danas u divljini i zatočeništvu živi ukupno oko 29.000 nosoroga
Možda ste propustili...