Novosti
VRHOVNI SUD POTVRDIO OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ZA RATNI ZLOČIN U BOROVU SELU 1991.

Radenko Alavanja nije kriv za ratni zločin
Objavljeno 16. veljače, 2019.
Radenko Alavanja (58) nije kriv za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Borovu Selu 1991. godine – pravomoćna je presuda Vrhovnog suda.


Vrhovni sud odbacio je žalbu državnog odvjetništva kao neosnovanu i potvrdio u cijelosti nepravomoćnu oslobađajuću presudu sudskog vijeća za ratne zločine osječkog Županijskog suda iz ožujka 2016. godine.
Optužnicom se Radenko Alavanja teretio da kao zapovjednik Teritorijalne obrane Borova Sela - kamo su nakon okupacije Vukovara dovođeni brojni civili u zgradu OŠ Božidara Maslarića od 18. do 22. studenoga 1991. - nije ništa poduzeo da se spriječi mučenje, psihičko i fizičko zlostavljanje, odvođenje na ispitivanja, a potom i ubijanje civila. Teretilo ga se da je tako bio odgovoran za smrt dviju osoba zlostavljanih u Borovu Selu, koje su potom ubijene u Dalju, te još za 15 ubijenih civila u samoj školi i na obali Dunava. Optuživalo ga se i za nestanak 21 osobe odvedene u nepoznatom smjeru nakon zlostavljanja u školi te za fizičko i psihičko zlostavljanje još 31 osobe. Alavanji je suđeno u odsutnosti jer se od 1996. godine nalazi u Srbiji. Podsjetimo, obrazloženju nepravomoćne presude predsjednik sudskog vijeća, sudac Zvonko Vrban, rekao je kako je u Borovu Selu počinjen strašan ratni zločin nad civilima, ali i da zapovjedna odgovornost Radenka Alavanje nije dokazana ni utvrđena. Temelj za presudu pronađen je i u dokazu Državnog odvjetništva pribavljenom s Haškog suda iz predmeta "Ovčara", odnosno “Ekspertnom izvještaju tima za vojne analize Operativne grupe ‘Jug‘ Oružanih snaga SFRJ u djelovanju u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu”, iz kojeg je bilo vidljivo da je TO bio podređen JNA, koja je odvajala civile.S.Lacić
Možda ste propustili...

DRUŠTVENA MREŽA NIJE RADILA 12 SATI

Serveri su krivac za pad Facebooka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DOGRADONAČELNICA SUGLASNA, ŽUPAN TO SMATRA PROTUZAKONITIM

Općina Antunovac ipak će platiti račun JPVP-a Osijek

2

HRVATSKI DUŽNOSNICI REDOVITI GOSTI

Sarajevski restorani, paravani za prijevare

3

NOVI KURIKULUM POVIJESTI

Veliki korak za hrvatsko društvo, mali za učenike?