Novosti
VRHOVNI SUD POTVRDIO OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU ZA RATNI ZLOČIN U BOROVU SELU 1991.

Radenko Alavanja nije kriv za ratni zločin
Objavljeno 16. veljače, 2019.
Radenko Alavanja (58) nije kriv za ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Borovu Selu 1991. godine – pravomoćna je presuda Vrhovnog suda.


Vrhovni sud odbacio je žalbu državnog odvjetništva kao neosnovanu i potvrdio u cijelosti nepravomoćnu oslobađajuću presudu sudskog vijeća za ratne zločine osječkog Županijskog suda iz ožujka 2016. godine.
Optužnicom se Radenko Alavanja teretio da kao zapovjednik Teritorijalne obrane Borova Sela - kamo su nakon okupacije Vukovara dovođeni brojni civili u zgradu OŠ Božidara Maslarića od 18. do 22. studenoga 1991. - nije ništa poduzeo da se spriječi mučenje, psihičko i fizičko zlostavljanje, odvođenje na ispitivanja, a potom i ubijanje civila. Teretilo ga se da je tako bio odgovoran za smrt dviju osoba zlostavljanih u Borovu Selu, koje su potom ubijene u Dalju, te još za 15 ubijenih civila u samoj školi i na obali Dunava. Optuživalo ga se i za nestanak 21 osobe odvedene u nepoznatom smjeru nakon zlostavljanja u školi te za fizičko i psihičko zlostavljanje još 31 osobe. Alavanji je suđeno u odsutnosti jer se od 1996. godine nalazi u Srbiji. Podsjetimo, obrazloženju nepravomoćne presude predsjednik sudskog vijeća, sudac Zvonko Vrban, rekao je kako je u Borovu Selu počinjen strašan ratni zločin nad civilima, ali i da zapovjedna odgovornost Radenka Alavanje nije dokazana ni utvrđena. Temelj za presudu pronađen je i u dokazu Državnog odvjetništva pribavljenom s Haškog suda iz predmeta "Ovčara", odnosno “Ekspertnom izvještaju tima za vojne analize Operativne grupe ‘Jug‘ Oružanih snaga SFRJ u djelovanju u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu”, iz kojeg je bilo vidljivo da je TO bio podređen JNA, koja je odvajala civile.S.Lacić