Regija
NA NATJEČAJU 16 KANDIDATA

Na čelo Ergele želi i - pet žena
Objavljeno 16. veljače, 2019.
Kandidati stižu s područja više županija. Ergelu, koja postoji 513. godina, nikada nije vodila žena
ĐAKOVO - Javni natječaj za izbor ravnatelja Državne ergele Đakovo i Lipik, raspisan nakon afere “lipicanac”, zatvoren je. Na njega se javilo nikada više kandidata u povijesti ove ustanove – njih čak 16. Doznajemo to od predsjednika Upravnog vijeća te ustanove Zdravka Barača koji kaže kako kandidati ne dolaze samo s đakovačkog nego daleko šireg područja i – iz više županija. Na naš upit ima li među 16 kandidata i žena, Zdavko Barač odgovara potvrdno.– Na natječaj se javilo pet kandidatkinja - dodaje Barač.

Inače, dosad su ovu ustanovu vodili samo muškarci pa se među pet kandidatkinja, udovoljava li koja od njih uvjetima iz natječaja, možda krije i buduća prva ravnateljica Državne ergele Đakovo i Lipik, ustanove koja je s 2019. godinom ušla u čak 513. godinu postojanja, što ju svrstava među najstarije ergele u Europi, a organizirani lipicanski uzgoj traje od početka 19. stoljeća. Kao što je poznato, rješenjem Ministarstva kulture tradicija uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Tu je inicijativnu pokrenula upravo Državna ergela Đakovo i Lipik s konzervatorskim odjelima.

Podsjetimo, netom zaključeni natječaj uslijedio je nakon afere “lipicanac” u siječnju ove godine, a zbog koje je bivši ravnatelj Mirko Damjanović sredinom tog mjeseca podnio ostavku koju je Upravno vijeće prihvatilo, ne ponudivši mu novo radno mjesto na Ergeli, pa on s prihvaćanjem ostavke od tada više nije ni njezin djelatnik. Damjanovićev mandat na Državnoj ergeli Đakovo i Lipik tako je trajao svega godinu i pol, od lipnja 2017., čime je ravnatelj s najmanjim stažem u toj ustanovi.

- U postupku je utvrđivanje zadovoljavaju li kandidati formalne uvjete navedene u natječaju i idući tjedan bit će pozvani na razgovor u formi intervjua - najavljuje Zdravko Barač skorašnji ishod ovog javnog nadmetanja koji đakovačka (i šira) javnost, nakon afere “lipicanac”, s nestrpljenjem iščekuje.

Suzana Župan
“Sve normalno”
Dok Upravno vijeće ne izabere novog ravnatelja Ergele, nju od druge polovice siječnja vodi v.d. ravnatelja Damir Jakšić, inače prvi čovjek Ergele Lipik, a po struci inž. agronomije. “Sve teče normalno, v.d. ima sva prava i obveze ravnatelja. Sve je transparentno, od natječaja pa nadalje”, kaže predsjednik Upravnog vijeća Državne ergele Đakovo i Lipik Zdravko Barač.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana