Osijek
PROSVJED ZBOG VRTIĆA U ČEPINU

Roditelji: Nećemo dopustiti da se jedini vrtić privatizira!
Objavljeno 15. veljače, 2019.
Prosvjednici traže sjednicu Općinskog vijeća o sudbini čepinskog “Zvončića”

Ispred Dječjeg vrtića "Zvončić“ u Čepinu prosvjedovalo je u četvrtak navečer stotinjak roditelja, koji su se okupili kako bi rekli NE privatizaciji vrtića te zatražili da sudjeluju u pregovorima o strukturi upravljanja ovim vrtićem, kojemu 1. rujna istječe ugovor s Dječjim vrtićem Osijek i čije je produženje upitno.

"Mi smo se večeras ovdje okupili kako bismo odgovornim osobama dali do znanja da moraju pronaći odgovarajuće rješenje kako ovaj vrtić ne bi bio privatiziran. Državni, gradski ili općinski vrtić mora postojati, to je sigurna opcija za našu djecu. Cijena koju trenutno plaćamo ne mogu reći da je prihvatljiva, ali je OK, dok nas jako zabrinjava kolika bi bila cijena privatnog vrtića. Špekulacije su između 1200 i 1850 kuna mjesečno za jedno dijete, što je većini roditelja kredit. Hoće li vrtić prijeći u ruke privatnika, hoće li spomenutu cijenu privatnika netko subvencionirati ili neće? Sve su to pitanja na koja imamo pravo znati odgovore, a nitko nam ih još nije dao. Sva su vrata na koja smo pokucali ostala zatvorena. Zašto? Govore nam da su pregovori o sudbini našeg vrtića još u tijeku, a nas zanima zašto i roditelji nisu uključeni. Tražimo da se zbog ovog pitanja sazove sjedica Općinskog vijeća i da dobijemo odgovore na sva naša pitanja. Roditelji u općini Čepin nemaju ništa protiv privatnih vrtića. Kamo sreće da imamo toliko djece da nam treba 700 različitih vrtića, da roditelji imaju pravo na izbor gdje će upisati svoje dijete. Ali jedna općina kao što je Čepin mora imati jedan vrtić u sustavu, a ne da danas-sutra nekakav privatnik naprasno zatvori vrtić jer je bankrotirao“, rekla je uime okupljenih roditelja Martina Pavić Grbić, istaknuvši kako su roditelji najrevoltiraniji činjenicom da su o tako važnoj stvari kao što je promjena strukture upravljanja vrtićem koji pohađa 180 njihove djece saznali u kuloarima.

Što kaže Tonkovac
"Glasine o privatizaciji krenule su iz nekoliko izvora, dijelom iz same uprave vrtića, a dijelom od mama koje su u privatnim kontaktima dobile takvu informaciju“, rekla je Pavić Grbić, čiji su govor popratile ovacije okupljenih stotinjak roditelja, nakon čega je uslijedilo negodovanje jer se na prosvjedu do toga trenutku nije pojavio nitko od nadležnih iz Općine.

No, onda se ipak prosvjednicima pridružio načelnik općine Čepin, Dražen Tonkovac, koji se obratio roditeljima i novinarima.

"Općina Čepin od jučer je počela pregovarati s gradonačelnikom Vrkićem, ali ishod će na kraju ovisiti o Gradu Osijeku, koji je osnivač Dječjeg vrtića Osijek. Vrtić ‘Zvončić‘ nekada je bio općinski, a mi u pregovorima s Gradom idemo prema tome da to ponovno postane. Ako treba, osnovat ćemo i svoj centar za predškolski odgoj. Novca ima, on nije problem“, rekao je Tonkovac. Na pitanja o tomu da se za djecu u "Zvončiću“ Gradu Osijeku ne plaća ekonomska cijena, Tonkovac je odgovorio kako je to "pojam o kojemu se raspravlja".

"Pitanje je što je ekonomska cijena za naš vrtić. Prema Dječjem vrtiću Osijek, ona iznosi oko 1500 kuna. No, u privatnim je vrtićima ekonomska cijena navodno 1150 kuna. Ako će oni izračunati ekonomsku cijenu samo našeg vrtića, Općina Čepin nema ništa protiv da snosi sve potrebne troškove, a nama bi bila draža varijanta da Općina Čepin preuzme vrtić. Najbolje bi bilo da vrtić pripadne Općini, pa da sami njime gospodarimo. I ja sam roditelj, i moje je dijete u ovom vrtiću“, zaključio je Tonkovac.

Sporno subvencioniranje
Posjetimo, prema Pravilima o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa Dječjeg vrtića Osijek, mjesečna puna cijena po djetetu za primarni jaslički i vrtićki desetsatni program iznosi 1468 kuna. Cijena korištenja usluga koju roditelji s područja Osijeka trenutačno plaćaju (bez dodatnih olakšica za pojedine kategorije) iznosi 640 kuna, a ostatak do pune ekonomske cijene - 828 kuna - subvencionira Grad Osijek. Kada je u pitanju vrtić ‘‘Zvončić‘‘ u Čepinu, da bi roditelji i tamo plaćali mjesečnu cijenu vrtića 640 kuna, ne subvencionira ih sa spomenutih 828 kuna u cjelosti Općina Čepin, koja bi to trebala činiti. Općina Čepin u tu svrhu izdvaja 500 kuna po djetetu, a dodatnih 328 kuna po djetetu daje Grad Osijek - koji to više ne želi činiti.

Ivana Solar
328

kuna po djetetu u čepinskom vrtiću “Zvončić” izdvaja Grad Osijek, što više ne želi činiti
LOGIČAN POTEZ
“Čepin je druga općina. Istina je da tamo Grad Osijek ima svoju zgradu i da gradska ustanova Dječji vrtić Osijek u njoj pruža svoje usluge, a sve prema ugovoru koji istječe 31. kolovoza. U srijedu je gradonačelnik Ivan Vrkić načelniku općine Čepin Draženu Tonkovcu poslao dopis u kojemu ga moli za sastanak s obzirom na to da taj ugovor istječe, a da Općina Čepin, prema izračunu Dječjeg vrtića Osijek, ne plaća punu razliku do ekonomske cijene po djetetu. Riječ je o logičnom potezu, sviđalo se to nekome ili ne. Svakako nije normalno da građani Osijeka plaćaju nešto mještanima Čepina. Djeca koja iz drugih općina žele dolaziti u Dječji vrtić Osijek plaćaju punu cijenu, a Grad Osijek subvencionira samo djecu s područja Grada Osijeka. Grad Osijek s eventualnom privatizacijom ili s bilo čime što će odlučiti načelnik ili oni koji vode Općinu Čepin nema veze. Oni mogu pokušati nastaviti ovaj model vođenja vrtića, ili mogu otvoriti svoju ustanovu, ili vrtić privatizirati”, kaže pročelnik za društvene djelatnosti Grada Osijeka, Dražen Alerić.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas