Mozaik
CATHERINE DENEUVE U BERLINU

Film se bavi temom islamske radikalizacije
Objavljeno 16. veljače, 2019.
Tolerancija i razumijevanje bez osude možda su najbolji način da se pokušaju spasiti radikalizirani mladi Europljani koji se žele pridružiti islamističkim militantima na Bliskom istoku, izjavila je francuska glumica Catherine Deneuve. Filmska drama "L‘adieu à la nuit", koja je imala premijeru ovog tjedna na Berlinskom filmskom festivalu, govori o Muriel, koju glumi Deneuve, i njezinu pokušaju sprječavanja unuka da se pridruži Islamskoj državi (IS) u Siriji.

- Lik u filmu svakako je inteligentna žena, ali ona je također vrlo tolerantna, ona ne osuđuje nego pokušava razumjeti - kazala je Deneuve.

Miran život koji Muriel vodi na farmi konja u ruralnoj Francuskoj prekida posjet unuka Alexa, kojeg je odgojila nakon što je umrla njegova majka. On se došao pozdraviti s bakom prije navodnog odlaska u Kanadu. Muriel otkriva da se preobratio na islam uz pomoć svoje djevojke Lile. Muriel, rođena u Alžiru, prihvaća novu vjeru svog unuka i pokušava ga razumjeti. No poslije saznaje da Alex planira otputovati u Siriju kako bi se pridružio IS-u. I dok se trudi uvjeriti ga da ne ide, javlja joj se pomisao da ga prijavi vlastima... Alex je u filmu prikazan kao mladić koji slabo razumije islam i političku situaciju u Siriji. Njegov glavni izvor informacija o vjeri je internet i za njega i njegovu djevojku Lilu život poslije smrti jedino je zbog čega vrijedi živjeti. Većina dijaloga likova u filmu izvučena je iz razgovora s deradikaliziranim džihadistima - rekao je redatelj Andre Techine.

Više od 5000 Europljana za koje je poznato da su se pridružili islamističkim borcima u Siriji i Iraku, oko 1500 se vratilo, pokazuju podaci Europola.Hina
Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

LUKA VIDOVIĆ S PREDSTAVOM “U ČEMU JE TRIK?”

Stiže i u Donji Miholjac i Slatinu

Najčitanije iz rubrike