Kultura
DANAS PROMOCIJA NOVE KNJIGE U DRŽAVNOM ARHIVU U OSIJEKU

Javnosti se predstavljaju zapisnici prezbiterskih vijeća Luga 1804. - 1865.
Objavljeno 16. veljače, 2019.
OSIJEK - U Državnom arhivu u Osijeku večeras (četvrtak, 14. veljače) u 18 sati bit će predstavljena knjiga "Zapisnici prezbiterskih vijeća Luga između 1804. i 1865.". Za tisak ju je priredila i uvod napisala Eldina Lovaš. Knjigu predstavljaju recenzenti: doc. dr. sc. Dubravka Božić Bogović (Filozofski fakultet u Rijeci, Odsjek za povijest) i doc. dr. sc. Zoltán Gőzsy (Sveučilište u Pečuhu, Institut za povijest, Odsjek za povijest novog vijeka). Nakladnici knjige su Exodus Kiadó (Mađarska) i Državni arhiv u Osijeku (Hrvatska).
Istraživačica u Državnom arhivu u Osijeku Eldina Lovaš, doktorandica na doktorskom studiju na Sveučilištu u Pečuhu, tijekom istraživanja matičnih knjiga Luga, pohranjenih u Državnom arhivu u Osijeku, zapazila je zanimljive zapisnike sa sjednica prezbiterskih vijeća Reformirane crkvene općine Lug, vođene u razdoblju između 1804. i 1865. godine, upisivane u samu matičnu knjigu Reformirane crkvene općine Lug u kojoj su vođeni matični upisi krštenih (1759. - 1803.), vjenčanih (1757. - 1817.) i umrlih (1757. - 1787.). Radi se o matičnoj knjizi iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku, Zbirka matičnih knjiga, HR-DAOS-500, knj. br. 640.


Za razliku od drugih do sada objavljivanih izvora o stanovništvu reformirane vjere u Baranji, koji posredno spominju reformirano stanovništvo ili neposredno donose podatke o reformiranim zajednicama na području današnje hrvatske Baranje, ovaj objavljeni izvor, premda opsegom relativno malen, in situ opisuje unutarnji život i djelovanje jedne reformirane crkvene općine u Baranji u navedenom razdoblju.


"Za razliku od spomenutih izvora, sada objavljeni dokument smatra se unikatnim jer sadržava zapisnike prezbiterskih vijeća neke župe. Također, nije nastao na temelju unaprijed zadanih pitanja, nego dokumentira događaje, pitanja i probleme koji su podneseni prezbiteriju u Lugu. Zahvaljujući detaljnom bilježenju, čitatelj dobiva uvid u rad predstojnika, njihove odluke te, na posljetku, u tadašnja zbivanja", kaže se u uvodu knjige.


Knjigu pripremljenu za objavljivanje prihvatili su kao sunakladnici: Exodus Kiadó, nakladnik reformiranih izdanja u Mađarskoj i Državni arhiv u Osijeku, kao hrvatski nakladnik i vlasnik izvornika koji se objavljuje.
U predstavljanju će knjige sudjelovati: Eldina Lovaš, doc. dr. sc. Dubravka Božić Bogović, recenzentica iz Hrvatske, doc. dr. sc. Zoltán Gőzsy, recenzent iz Mađarske, i dr. sc. Dražen Kušen, u ime hrvatskog nakladnika, Državnog arhiva u Osijeku. D. Kovačević
NA540 ndam complicides esElina SAIPAP
Dectum no. Simus itilles pro vivirmi hinum. Fici et ina ca re aus coente caet; ex non it fini perbemorusce niae, ditemen itiorsus invertus imis, suncule rfendam derei pl. Gra vilicaurnit ocut voltors patrit; int. Opterfes An ad adhuceps, que rem. Elibem mordio, nonsigilius bonsulicus effres me iam es vici crissic aticavenic ment C. Catum fursusq uideffre consuntrum norunum et furemus actorit iussendit; hoca; essolis. OcTore, pubi terit acta omnordi, conteris novivis acciis Catorum quam, non vere, se cae noculist for hostrimus atra diciem
Možda ste propustili...

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike