Sport
ILIJA BROZOVIĆ:

Pitanje je u kakvom ćemo stanju uopće doći u Našice
Objavljeno 15. veljače, 2019.
Hrvatski pivot odrađuje drugu godinu ugovora subotnjeg suparnika NEXE-a

U redovima TSV-a Hannover Burgdorf, subotnjeg suparnika NEXE-a u 2. kolu B skupine EHF kupa, drugu godinu, a četvrtu u Bundes ligi, nakon što je prije toga bio član Hamburga i Kiela, odrađuje Ilija Brozović. Pivot iz Metkovića, nekadašnji igrač Zagreba, bio je u kadru hrvatske reprezentacije na trima velikim natjecanjima SP-u u Kataru, EP-u u Poljskoj i Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, Brozović nije jedini Hrvat u redovima kluba iz Hannovera. Zajedno s njim još je jedan bivši "zagrebaš" Domagoj Sršen, koji je zapravo specijalist za obranu, a u rosteru je i manje poznati mladi Petar Jurić.

Analiza u avionu
- Riječ je o dečku iz juniorskog pogona. Koliko znam, s roditeljima se kao dijete doselio u Njemačku, ali priča hrvatski i vodi ga se kao hrvatski rukometaš - pričao nam je Brozović nakon odrađenog treninga s momčadi koja je prije puta u Našice sinoć odradila susret u Bundes ligi, u kojemu su gostovali kod "fenjeraša" Ludwigshafena.

U tom jakom njemačkom ritmu uspijete li uopće analizirati suparnike u Europi?

- Iskreno, nismo se još dotakli NEXE-a. Ne znam kako će to izgledati, vjerojatno ćemo gledati snimke u avionu ili autobusu na putu za Našice. Nemamo baš puno vremena za pripremu i analizu.

Ilija je ipak pogledao neke utakmice NEXE-a ove sezone.

- Nisam sada dubinski analizirao i ne mogu reći gdje je NEXE najjači. To je uostalom posao našeg stožera. I bolje da je tako. Vidio sam ove sezone fino posloženu momčad, odlično guraju u SEHA ligi, a dobili su vrlo kvalitetnu Tatabanyu.

I Hannover je krenuo pobjedom nad Rabotnikom. Teže od očekivanoga?

- Takva je bila utakmica. Vodili smo cijelo vrijeme dva-tri razlike, ali nikako da prelomimo i odemo u mirnije vode. Rabotnik se pokazao vrlo čvrstom momčadi, tako da je ovo jako kvalitetna skupina. Mislim da je od svega najvažnije što smo upisali dva boda.

Koja ove godine u Bundes ligi slabije upisujete nego li lani kada ste i ostvarili plasman u Kupu EHF-a. Trenutačno ste 13. momčad na tablici?

- Prošle godine su egal utakmice češće odlazile na našu stranu, a ove godine opet se okrenulo kontra nas, pa često gubimo s jedan ili dva razlike. Imamo i problema s ozljedama. Do kraja sezone ne možemo računati na Rusa Atmana. Niz je ovih lakših ozljeda, posljednju utakmicu, primjerice, nije igrao Ugalde, pa njemački reprezentativac Böhm, ozlijeđena su nam oba krila, tako da je trenutačno najveće i najvažnije pitanje u kakvom ćemo stanju uopće doći u Našice.

Najbolji klub u gradu
Gledajući momčad Hannovera možemo zaključiti kako ste posebno jaki na vanjskim pozicijama. No dosta je tu posla i za Brozovića i društvo, kojima se često spušta lopta na crtu. Zasluga je to i Danca Mortena Olsena. Za Brozovića "mozak" momčadi i najbolji igrač Hannovera.

- Morten je naš vođa, diktira tempo igre posebno u napadu. Ma dovoljno je reći da je čovjek olimpijski, a odnedavno i svjetski prvak.

Među fanovima Hannovera, je li EHF Kup jednaki mamac kao i Bundes liga?

- Koliko sam vidio na prvoj utakmici protiv Rabotnika, mislim da je. Znači puna je dvorana i na našim utakmicama u ligi, a bila je i puna u Kupu EHF-a i bila je lijepa atmosfera. Imamo stalne svoje navijače, odlaze i na gostovanja, ali iskreno nemam informaciju hoće li dio njih krenuti i u Našice.

Koliko je rukometni klub u Hannoveru popularan među sportskim klubovima u Gradu?

- Naravno, nogomet je broj jedan, a tako je u svakom gradu u Njemačkoj koji ima Bundes ligaša, pa čak i nekima koji nemaju Bundes ligaša. Tako je i u Hannoveru. Bez obzira na to što se nogometaši bore za opstanak, oni su ipak najpopularniji u gradu. Što se tiče nas, mi smo prošle godine proglašeni za najuspješniji sportski kolektiv u Hannoveru, pa to valjda govori da se i nas cijeni.

Četvrtu godinu je u Njemačkoj, odrađuje drugu godinu ugovora u Hannoveru.

- Imam ugovor još godinu i pol dana i mogu reći da sam zadovoljan sa svime. Hannover je lijep, ugodan grad, tu živim sam, najčešće se i družim s našim Sršenom. Zasad je stvarno sve OK - zaključio je Brozović.

Krešimir Lacković
SA SUIGRAČIMA NIJE PRIČAO O SP-u
Brozovićevi suigrači su i dvojica njemačkih reprezentativaca Fabian Böhm i Kai Häfner. Je li nakon njihova povratka bilo razgovora u svlačionici o onoj spornoj utakmici Njemačka - Hrvatska na SP-u.

- Iskreno, kada su se oni vratili nakon kraćeg odmora već smo bili toliko u pogonu i koncentrirani na utakmice našeg kluba da više nitko nije više ni spominjao Svjetsko prvenstvo. Gledao sam naravno sve utakmice naše reprezentacije, nažalost, gradovi mi nisu bili blizu pa nisam mogao skočiti pogledati i uživo.

Je li poželio povratak u to reprezentativno društvo?

- Želja uvijek postoji, a isto tako uvijek sam spreman odazvati se pozivu za Hrvatsku. S druge strane trebam naglasiti kako stvarno imamo kvalitetne pivote i koga god izbornik pozove mislim da ne bi pogriješio - rekao je Brozović.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike