Osijek
GRAD OBJAVIO PRODAJU ZEMLJIŠTA UZ DRAVU

Hoće li se uskoro graditi na prostoru bivše “Bijele lađe”?
Objavljeno 15. veljače, 2019.
Prodaje se prsten oko zemljišta koje je u vlasništvu tvrtke “Žito”

Grad Osijek raspisao je u srijedu natječaj za prodaju čak šest nekretnina, a najviša je cijena postavljena za gotovo 900 četvornih metara uređenog zemljišta uz Gornjodravsku obalu koje se prodaje po početnoj cijeni nešto nižoj od 800 tisuća kuna.

Uvidom u kartu Urbanističkog plana uređenja središta Osijeka, jasno je kako je riječ o prstenu oko nekadašnjeg restorana Bijela lađa. Naime, nekadašnji restoran Bijela lađa srušen je 2009. godine, i to nakon što je godinama stajao u derutnom i napuštenom stanju, a njegov tadašnji vlasnik bila je tvrtka Osijek-Koteks. Upravo je Bijela lađa bila i razlog izmjena Generalnog urbanističkog plana na ovom prostoru u Zimskoj luci. Podsjetimo kako je 2012. godine, a kako bi izbjegao penale od 14 milijuna kuna, Grad Osijek morao dopustiti novu gradnju na zemljištu nekadašnje Bijele lađe. Bio je to epilog sporazuma koji je 2009., samo mjesec dana prije izbora, s tvrtkom Osijek-Koteks potpisao tadašnji gradonačelnik Osijeka Anto Đapić. Naime, riječ je o sporazumu kojim 2009. godine Đapić u ime Grada obećava da će u roku od tri godine biti donesen GUP prema kojemu će biti dopuštena gradnja na zelenoj površini Bijele lađe ili će, u suprotnom, Grad tvrtki Osijek-Koteks isplatiti 14 milijuna kuna za preuzimanje parcele na kojoj se nalazila Bijela lađa. No, Osijek-Koteks nije iskazao nikakav interes za gradnju na toj atraktivnoj lokaciji te je u srpnju 2016. godine zemljište prodao tvrtki Žito d.o.o. Urbanisti nam sada objašnjavaju kako onaj tko je vlasnik zemljišta na kojemu se nalazila Bijela lađa ne može graditi bez kupnje i prstena, odnosno zemljište oko Bijele lađe. Stoga se može pretpostaviti kako će i tu površinu, koja zapravo i nije zanimljiva nikome osim vlasniku prostora Bijela lađe, kupiti upravo tvrtka Žito. To nagovještava i kako ta tvrtka ima ozbiljnih namjera da ovdje započne s izgradnjom novog objekta. O planovima s ovim prostorom upitali smo i samog vlasnika tvrtke Žito Marka Pipunića.

- Iskreno, još ne znam što ćemo s tim zemljištem, cilj nam je prvo spojiti česticu, a onda razmišljati što bismo mogli. Problem je što je riječ o prostoru koji nije idealan ni za stanovanje, a ni za poslovne prostore, jer njih u Osijeku ima i viška i ne znam kome bismo ih prodali. Postavlja se pitanje koji je to objekt koji može biti društveno prihvatljiv i poslovno održiv na tom prostoru. Osobno mislim da je Grad postavio i malo previsku cijenu zemljišta. Imamo 15 dana za razmišljanje hoćemo li uopće ići u kupnju, a ako kupimo, tada ćemo objaviti što bismo tamo gradili - komentirao je za naš list Pipunić.

Inače, tvrtka Žito još nije našla rješenje ni za zemljište u Huttlerovoj ulici gdje su se nekada nalazili silosi IPK-a. "Prvo smo mislili graditi stanove, zatim privatni studentski dom, ali smo odustali od obje ideje. Trenutačno nemamo ideju što bismo tamo radili", kaže Pipunić.

Nefreteta Z. Eberhard
Grad OSIJEK prodaje i zemljišta u Nemetinu i Podravlju
Inače, Grad je u istom natječaju raspisao prodaju zemljišta u Ružinoj, Divaltovoj ulici i Ulici Rijeke dubrovačke, i to kao zemljište sa stambenom namjenom, a u cilju spajanja s postojećim česticama. Također se prodaju i dvije parcele gospodarskog zemljišta u Nemetinu, površine 500 i 2600 četvornih metara. Te katastarske čestice prodaju se u paketu kao jedna cjelina s jedinstvenom početnom cijenom od 248.000 kuna. U ponudi je i nekretnina u Podravlju, odnosno čestica za stambenu namjenu sa stambenom zgradom, oranicom i dvorištem, ukupne površine 1559 četvornih metara po početnoj cijeni od 149 tisuća kuna. Pravo podnošenja pisane ponude imaju sve fizičke i pravne osobe, odnosno državljani Republike Hrvatske i članica Europske unije, kao i pravne osobe s tog područja. Sudionici natječaja dužni su izvršiti uplatu jamčevine kod Zagrebačke banke u visini 10 % početno utvrđene cijene. Pisane ponude predaju se u roku od 15 dana od dana objave obavijesti. Otvaranje ponuda obavit će se 5. ožujka u Kuhačevoj 9.
Možda ste propustili...

SUBVENCIJE GRADA POSLODAVCIMA ZA ZAPOŠLJAVANJE STO OSOBA

Za ovaj projekt Grad je izdvojio 4 milijuna kuna

NA LIJEVOJ DRAVSKOJ OBALI

Besplatan tečaj nordijskog hodanja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RUŠEVINA U PEJAČEVIĆEVOJ 2 PRIJETI

Urediti, porušiti ili naplatiti oštru kaznu!

2

SVEUČILIŠNI KAMPUS SLIČIO WOODSTOCKU

Ni svibanjska kiša nije mogla omesti studentsku roštiljadu

3

VEČER VINA & UMJETNOSTI U KAZAMATU

Baš po Hamvasu: Zakon je pijenja kao i zakon ljubavi!

oglas