Osijek
EDUKACIJA LOKALNIH IZBORNIH POVJERENSTAVA

DIP ukazao na novosti i probleme
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Kao i prije svakih izbora, Državno izborno povjerenstvo (DIP) diljem Hrvatske počelo je održavati edukacije za županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva. Tako je jučer, 14. veljače, u velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije organiziran sastanak s 80-ak predstavnika lokalnih izbornih povjerenstava, u sklopu kojega je DIP predstavio novosti, ali i probleme koji su zabilježeni na prošlim izborima.

- DIP se kao stalno, profesionalno tijelo izborima bavi cijele godine, čak i u godinama kada ih nema, odnosno kada razmatramo i usavršavamo izborni sustav u tehničkom smislu. Stoga na ovakvim edukacijama županijska, gradska i općinska povjerenstva upoznajemo s eventualnim izmjenama zakona i tehnički različitim rješenjima kako bi izbore proveli što učinkovitije, transparentnije i dostupnije biračima - ukazuje Ana Lovrin, potpredsjednica DIP-a, podsjećajući i na nekoliko aplikacija koje je DIP usavršio za same birače, ali i kandidate.

- U današnjem svijetu digitalizacije na nove načine pokušavamo olakšati rad izbornim povjerenstvima, a budući da to zahtijeva određena informatička znanja, imenujemo županijske informatičke koordinatore koji služe kao tehnička pomoć povjerenstvima - otkriva Lovrin, naglašavajući kako se povjerenstva prije izbora uvijek fokusiraju na edukaciju biračkih odbora, koji su srce svakog biračkog mjesta. M.Mandić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike