Osijek
ŠOKAČKI SUVENIRI

Izložba i modna revija - uvod u 13. izdanje projekta
Objavljeno 15. veljače, 2019.
Predstavljeni različiti tipovi narodnog ruva i odjevni predmeti nadahnuti tradicijskim ručnim radom

Uvodnom izložbom i sedmom zaredom šokačkom modnom revijom ‘‘Stazama tradicije‘‘ udruga Šokačka grana Osijek u srijedu je brojne ljubitelje narodne baštine uvela u trinaesto izdanje projekta ‘‘Šokački suveniri Osijeku‘‘. Svaka od radionica rukotvornih tehnika u sklopu projekta priredila je svoj štand na kojemu je prezentirano što su sve radili prethodnih godina, uz poneku izvornu rukotvorinu koja je poslužila kao inspiracija za izradu novih predmeta. Uz tamburašku pratnju samičara Franje Verića, na modnoj reviji mogli su se vidjeti različiti tipovi narodnog ruva i odjevni predmeti nadahnuti tradicijskim tehnikama ručnog rada (zlatovez, necanje, vezenje svilom, šlinganje, heklanje, štrikanje, oslikavanje predmeta, krojenje i šivanje narodnih nošnji).

- U ovih trinaest godina kroz naše je radionice prošlo oko 1500 ljudi. Tom smo brojkom doista zadovoljni i uvijek kažemo da ako jedan posto od svih njih nastavi raditi ove rukotvorne tehnike, naša je misija uspjela. Na modnoj reviji predstavili smo osam radionica kojima, u sklopu XIII. Šokačkih suvenira Osijeku, pridodajemo još tri radionice: šaranje jaja voskom, izrada tradicijskih božićnih ukrasa te radionicu slamarskih tehnika u vidu dvodnevnog seminara u svibnju, koji smo organizirali u suradnji sa slamarkama iz Tavankuta. Ovim putem zahvaljujem Gradu Osijeku koji nas od početka financijski potpomaže jer bez toga projekt ne bi opstao - rekla je voditeljica projekta Ljubica Pilipović.

Nakon završetka programa zainteresirani polaznici upisivali su se u radionice koje će se održavati svake srijede, a svi oni koji se još uvijek nisu upisali mogu to učiniti i u iduću srijedu (20. veljače) od 18 do 20 sati u prostorijama Udruge (Kralja Petra Svačića 36).

Danijel Miklić
Očuvanje tradicijske baštine
- Uvijek ističemo da je tradicijska baština našeg zavičaja prebogata. Generacijama je naslijeđivana i nadopunjavana, i cilj nam je da se nematerijalna baština, odnosno znanje i vještina, prenosi s generacije na generaciju. Sve to u Muzeju nastojimo sačuvati za buduće generacije i budno pazimo da ne propadne i da se može vidjeti. Uloga Šokačke grane je velika jer, da nema njihovih voditeljica radionica i polaznika kroz sve ove godine, cijelu ovu priču o očuvanju tradicijske baštine danas-sutra bi mogli prekrižiti - riječi su Vlaste Šabić, voditeljice Etnografskog odjela Muzeja Slavonije i stručne suradnice na projektu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike