Regija
MAĐARSKI KUD VINKOVCI

Putujemo i nastupamo svugdje gdje ima Mađara
Objavljeno 15. veljače, 2019.
VINKOVCI

Mađarsko kulturno-umjetničko društvo Vinkovci održalo je izvještajnu skupštinu za proteklu godinu kojoj je nazočila predstavnica mađarske nacionalne manjine grada Vinkovaca, Ekatarina Nadudvari Wagner. Na početku skupštine, nazočne članove pozdravio je predsjednik udruge Rudolf Ač, a zatim je vođenje skupštine preuzelo novoizabrano radno tijelo kojemu je predsjedao Pavao Varga, a članovi su Marija Požar i Petronka Cindrić.

S radom, postignućima u organizacijskim i financijskim rezultatima za 2018. te planom rada za ovu godinu, upoznali su članove u svojim izlaganjima Rudolf Ač, Julijana Turić, zamjenica predsjednika MKUD-a, i Marica Ač, tajnica. Predstavnica mađarske nacionalne manjine u Vinkovcima Ekatarina Nadudvari Wagner izrazila je veliko zadovoljstvo radom i rezultatima udruge, a potom je rad nastavljen uz pjesmu, glazbu i ples.

Društvo vinkovačkih Mađara osnovano je 2012. s nakanom njegovanja materinjeg jezika, kulture, pjesme i baštine koju su im ostavili njihovi preci. Udruga okuplja 65 članova uglavnom mađarske nacionalnosti, ali su im se pridružili i svi oni koji vole mađarsku pjesmu, kulturu i svi su, kaže predsjednik Rudolf Ač, dobrodošli. U okviru udruge aktivan je mješoviti zbor Zlatni klas, literarna sekcija, gastrosekcija, etnosekcija i grupa vezilja, koja izrađuje tradicijske mađarske vezove.

Tradicionalno održavaju manifestacije poput Večeri mađarske kulture, Večeri mađarske književnosti, Susreta vinkovačkih Mađara, obilježavanja mađarskih državnih praznika i redovito sudjeluju na lokalnim manifestacijama od Sajma zdravlja, proslave Dana grada, a zbor nastupa diljem Hrvatske i u Mađarskoj. Dugogodišnji predsjednik udruge Rudolf Ač kaže kako nastupaju u svim mjestima u Hrvatskoj gdje ima Mađara, a gostuju i u matičnoj državi Mađarskoj.

- Redovito odlazimo i nastupamo u mjestu Romonja pokraj Pečuha, a oni dolaze u uzvratni posjet u Vinkovce pa će tako biti naši gosti u lipnju, kada tradicionalno priređujemo mađarsku zabavu. Najčešće odlazimo u Baranju jer tamo je najviše naših sunarodnjaka, ali i drugdje - kaže Ač. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike