Regija
MEĐU PRVIMA U RH ZAJEDNIČKI IDU U TURISTIČKI RAZVOJ

Otok i Bošnjaci - turizam u okružju stoljetnih šuma
Objavljeno 15. veljače, 2019.
Okosnica priče je Virgrad - srednjovjekovno nalazište u srcu Spačvanskog bazena
OTOK, BOŠNJACI

Najmlađi hrvatski grad, Grad Otok, ozbiljno kreće u razvoj turizma i čini to u suradnji s Općinom Bošnjaci u županjskom kraju, a okosnica zajedničke turističke priče je Virgrad - srednjovjekovno arheološko nalazište na Virovima, u srcu Spačvanskog bazena.

Taj je lokalitet atrakcija koja je dugo bila skrivena od očiju javnosti, no realizacijom projekta “Vrata spačvanskog bazena” s naglaskom na zaštitu okoliša, njegovanje i očuvanje prirodne i kulturne baštine, postat će zanimljiv proizvod kontinentalnog turizma.

- Otok i Bošnjake povezuje niz već realiziranih projekata, a i Virovi se jednom polovicom katastarski nalaze na otočkom, a drugom na području Bošnjaka - kazuje gradonačelnik Otoka Josip Šarić, koji je Sporazum o zajedničkoj suradnji na osnivanju Turističke zajednice područja Grada Otoka i Općine Bošnjaci potpisao s tamošnjim načelnikom Andrijom Juzbašićem. Naime, Otok i Bošnjaci već su zajednički “odradili” Cikloturističko odmorište na obnovljenom arheološkom nalazištu Virgrad uz vodotok Virovi, poučne staze “Virovi” i “Lože”, krenut će na proljeće i škola u prirodi.... K tome, Otok ima suvaru, mlin na konjski pogon koji datira iz 19. stoljeća, spomenik je najviše kulturne vrijednosti i jedini obnovljeni i očuvani objekt te vrste u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, a u Bošnjacima je, među ostalim, i Šumarski muzej.

- Cilj je osnivanja Turističke zajednice poticanje razvoja i unapređivanja postojećeg turističkog proizvoda, ali i doprinos aktualnim i budućim projektima razvoja turizma u Gradu Otoku i Općini Bošnjaci - slažu se i Šarić i Juzbašić.

Općinski načelnik Bošnjaka kaže da je u tom smislu udruživanje pozitivno i poticajno jer će zajedničkim snagama lakše ostvariti zacrtane planove. A ubrzo će ih povezati i cesta Otok - Bošnjaci u dužini od 12,5 kilometara, koja prolazi upravo područjem Virova po otočki, ili Vjerova, kako ih pak nazivaju u kraju oko Bošnjaka.

Sanja Butigan
Obnavljaju se i tradicijske kuće
Prema riječima gradonačelnika Šarića, u sklopu turističke priče u Otoku će se obnoviti i tradicijska kuća, a gradi se i bioekološki centar Virovi s hostelom, brodicama, vlakićem... Projekt “Vrata Spačvanskog bazena” među 10 je strateških projekata Vukovarsko-srijemske županije i jedan od tri najbolja projekta u RH u smislu očuvanja prirodne baštine, vrijedan 25 milijuna kuna, uz potporu europskog novca. “Imamo i dobre OPG-ove, proizvodnju rakije i kulena”, kaže Šarić koji vjeruje u uspjeh turističke priče koja se, među prvima u državi, radi zajednički, grad i općina. Načelnik Juzbašić ističe da Općina Bošnjaci ima oko 45 smještajnih jedinica, restorane, OPG-ove s kušaonicama, vrsne kulinare, medare, šlingarice, a tipičnu slavonsku kuću obnovit će sa 7,5 milijuna kuna EU sredstava. “Turistička zajednica važna nam je kao stručno vodstvo naših zajedničkih zamisli u turizmu”, rekao je Juzbašić.
Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

Najčitanije iz rubrike