Novosti
UVREDE IZMJENJIVALI PUPOVAC I ZEKANOVIĆ

Govor mržnje produbljuje podjele u društvu
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Saborska zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak osvrnula se u četvrtak na saborsku raspravu tijekom koje se mogao čuti rječnik neprimjeren saborskoj govornici, poručivši kako bi podjele, govor mržnje i prozivanje drugih i drukčijih trebalo zajednički osuditi.


U raspravi o referendumskim inicijativama u srijedu navečer SDSS-ov Milorad Pupovac nazvao je HRAST-ova Hrvoja Zekanovića i njegove istomišljenike "neostvarenim, neiživljenim pederima u moralnom i svakom drugom smislu riječi", a Zekanović je u četvrtak izjavio kako mu je žao što Pupovac zajedno sa svojim istomišljenicima nije 1995. na traktorima pobjegao u Beograd.


"Neprimjerenim držimo, iako možemo razumjeti motive i pozadinu izgovorenog, istup u Saboru kolege Pupovca, a jednako je nisko i neprimjereno bilo kvalificiranje kolege Zekanovića. To nema veze s političkom strašću", poručila je Glavak u stanci za slobodni govor. Apelirala je na odgovornost svih dionika u politici i javnom prostoru za izgovorenu riječ. "Mi sami kao da ne držimo do najviših vrijednosti - odgovornosti, poštovanja, razumijevanja. Politički prostor ostao je premrežen etiketiranjem, a povremeno prelazi u govor mržnje s najviših političkih pozicija u zemlji. Zašto to činimo i produbljujemo podjele", pitala se Glavak. Djelovanje svih aktera, poručila je, mora biti usmjereno na promicanju dostojanstva svakog čovjeka, a ne na raspirivanje mržnje i nesnošljivosti.


Zekanović je na konferenciji za novinare o Pupovčevu istupu rekao kako bi srpski narod u Saboru trebao predstavljati netko poput Peđe Mišića, hrvatskog branitelja, umjesto onih koji su "isključivo ekspozitura Vučićeve politike".
Iz Amsterdamske koalicije osudili su Zekanovićevu poruku Pupovcu da je mogao otići iz Hrvatske na traktoru te su ocijenili da je ta njegova izjava "još jedan žalostan doprinos ludovanju nacionalizma i nesnošljivosti u Hrvatskoj". "Takve izjave jačaju ozračje mržnje i potiču nasilje u svim sferama života, čemu, nažalost, svjedočimo svaki dan", istaknuli su iz Amsterdamske koalicije. H/D.Pav.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIROKRATSKO STOPIRANJE PROJEKATA

Splitski arhitekti za odvojene natječaje, a osječki su protiv

2

KARLO RESSLER NOSITELJ HDZ-OVE LISTE ZA EUROPSKI PARLAMENT

Vodimo politiku koja okuplja i gradi dok drugi nude samo destrukciju

3

OBJAVA IMOVINSKIH KARTICA U LIPNJU

Svatko će moći vidjeti što suci imaju i čime se dodatno bave