Kultura
TRADICIONALNI “IN MEMORIAM” KONCERT U LISINSKOM

Zagrebačka filharmonija u petak se prisjeća velikog dirigenta von Matačića
Objavljeno 15. veljače, 2019.
ZAGREB

Tradicionalni "In memoriam" koncert, kojim se orkestar Zagrebačke filharmonije svake godine prisjeća svog dugogodišnjeg šefa dirigenta Lovre von Matačića, bit će održan u petak, 15. veljače 2019., u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, a kao posebna gošća najavljena je francusko-ruska violinistica Alexandra Soumm.

"O Lovri von Matačiću i njegovoj važnosti, ne samo u hrvatskoj nego i u europskoj i svjetskoj glazbi, zna se nadaleko. U bližoj, ali i daljnjoj budućnosti teško će bilo tko zauzeti Matačićevo mjesto u memoriji zagrebačke publike i naših filharmoničara jer se glazbenici njegove karizme rađaju jednom u sto godina", kaže se u najavi koncerta.

Svojeg se šefa, dirigenta Zagrebačka filharmonija, svake godine prisjeća "In memoriam" koncertom. Ove godine, na koncertu u petak posebna gošća bit će francusko-ruska violinistica Alexandra Soumm, koju je glazbena suradnja vezala najviše na francuske i engleske orkestre od Pariza, Toulousea, Bordeauxa do većine ansambla BBC-ja, gdje je radila za BBC 3 New Generation Artist i London Music Masters Award.

U Zagrebu će nastupiti uz orkestar Zagrebačke filharmonije, koji će pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Davida Danzmayra izvoditi djela Antonija Vivaldija/Maxa Richtera: Četiri godišnja doba, Blagoja Berse: Idila za orkestar, op 25b, te Ludwiga van Bethovena: 2 simfonija u D-duru, op 36.

Prije koncerta u petak u 19 sati u predvorju Velike dvorane održat će se predkoncertni razgovor s Alexandrom Soumm i Davidom Danzmyrom, prilikom kojeg će ugledni gosti s publikom podijeliti svoj umjetnički doživljaj koncerta sa Zagrebačkom filharmonijom.

Lovro von Matačić rođen je na Sušaku 14. veljače 1899. godine u obitelji kojoj je plemićki naslov dodijeljen još početkom 17. stoljeća, od malih je nogu bio okružen glazbom i svijetom umjetnosti: otac je njegovao intenzivnu karijeru opernog pjevača, a majka glumice. Nakon rastave roditelja obitelj se seli u Beč, gdje je u dobi od osam godina Lovro pristupio Bečkim dječacima, zboru Dvorske glazbene kapele. Repertoar koji se tamo njegovao zacijelo je već tada utjecao na njegove kasnije afinitete, prije svega glazba Antona Brucknera. Prema njegovu svjedočenju, razdoblje provedeno u zboru Bečkih dječaka bilo mu je temelj za njegov daljnji umjetnički razvoj. Pripadao je eliti europske i svjetske glazbe 20. stoljeća. Ljudski i umjetnički formiran na razmeđu raznih tradicija i kultura uspio je na zadivljujući način upiti i povezati razlike uvjetovane tim razmeđima. Umro je u Zagrebu 4. siječnja 1985. godine.D.Kć.
Kao posebna gošća Zagrebačke filharmonije najavljena je francusko-ruska violinistica Alexandra Soumm
Možda ste propustili...

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike