Crna kronika
OBAVLJEN OČEVID U SAMATOVCIMA

Šteta od požara oko 240.000 kuna
Objavljeno 14. veljače, 2019.
SAMATOVCI


Policija je obavila očevid u kući u Osječkoj ulici u Samatovcima koju je progutao požar koji je izbio u srijedu oko 7.10. Do požara je došlo u dnevnom boravku i za sada se zna kako tehnički kvar nije uzrok izbijanja vatre. Požar je izbio nakon djelovanja otvorenog plamena ili žara na zapaljive predmete koji su se nalazili u dnevnom boravku. Vatra se tada nekontrolirano proširila na sve prostorije kuće te krovište. Kuća je potpuno izgorjela, zajedno s namještajem i električnim aparatima. Materijalna šteta nastala vlasniku iznosi oko 240.000 kuna. Policija u vezi s požarom nadležnom državnom odvjetništvu podnosi izvješće.


Istoga dana oko 20.55 izbio je požar na kući 83-godišnjakinje u mjestu Pavlovci, Općina Brestovac u Požeško-slavonskoj županiji. Taj požar izbio je zbog propuštanja topline iz dimovoda peći na kruta goriva. Požar je ugašen oko 22 sata, kada je utvrđeno da je izgorio dio drvene krovne konstrukcije. Kako bi se izbjegli tragični događaji, iz policije upozoravaju građane da prilikom korištenja peći ili kamina vode računa o sigurnom okruženju od požara, odnosno da uklone lakozapaljive stvari iz blizine.


- Očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, pa vrući pepeo nemojte bacati u kontejnere za smeće ili druga odlagališta. Provjerite i sustav centralnog grijanja kako biste izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem, a tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade. Plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali.
- Ako se u prostoriji osjeti kiselkast miris, odmah isključite plin - savjetuju iz policije. Kako dalje dodaju, obavezno treba pozvati dimnjačara ako dimnjak dobro "ne vuče", kada se u prostoriji glatke površine orošavaju, vlaže, jer je moguće da se radi o povratu dimnih plinova, te ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, jer i takav problem može biti povezan s dimnjakom. Dimnjačare obvezno treba pozvati i ako se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega. "Samo ispravno izveden sustav grijanja je onaj koji se može koristiti na siguran i pouzdan način", poručuju iz policije.S.Lacić

 
Najčitanije iz rubrike