Sport
PREDSTAVLJAMO:

Nacionalni program sporta
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Sabor bi mogao već u kasno proljeće ove godine glasovati o Nacionalnom programu sporta

Hrvatska bi ove godine, prvi put od svog osamostaljenja, konačno trebala dobiti Nacionalni program sporta. Za njegovu je izradu zaslužan Središnji državni ured za šport, koji je u protekle dvije godine održao sedam radionica diljem RH, a na kojima je sudjelovalo oko 400 sportskih djelatnika.


Oni su, zajedno s 85 nacionalnih saveza koji su također imali svoje radionice, svojim prijedlozima i primjedbama pomogli u izradi Nacionalnog programa sporta za razdoblje od 2019. do 2026. Akcijskim je planom propisano šest općih i 20 posebnih ciljeva, sa 66 mjera i 155 aktivnosti, koje bi u tom razdoblju trebale omogućiti smanjivanje nedostataka u hrvatskom sportu te iskorištavanje pruženih prilika. Pod nazivom "Prema zdravoj i aktivnoj naciji ponosnoj na sportske uspjehe", a na temelju prikupljenih podataka analizirano je stanje u hrvatskom sportu te što je potrebno kako bi se ono popravilo.

Regulirati financije

Za to je svakako potrebno urediti područje financiranja sporta, jedne od njegovih rak-rana. Želja je uskladiti izdvajanja iz državnog proračuna (DP) s izdvajanjima usporedivih zemalja članica EU-a (u odnosu na BDP i DP). Hrvatska trenutačno izdvaja svega 0,2 posto iz proračuna za sport, dok primjerice Mađarska, Slovenija i Danska i tri puta više. Cilj je i regulirati financiranje sporta kroz dio prihoda igara na sreću, kategorizirati sportove kako bi se na taj način pravednije i smislenije dijelila sredstva, odrediti sportove od nacionalnog interesa te novim poreznim mjerama potaknuti investitore u ulaganja u sport.


Alarmantan je podatak da je više od 60 posto naše populacije neaktivno te je stoga jedan od ciljeva i unaprijediti zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje te povećati promocijske vrijednosti sporta. To se, između ostaloga, planira i povećavanjem tjelesne aktivnosti učenika u okviru redovne nastave i izvannastavnih aktivnosti, poticanjem programa univerzalne sportske škole, integriranjem osoba s invaliditetom u sustav školskog i akademskog sporta i radom kineziologa u predškolskim ustanovama.


Želja je i unaprijediti skrb o sportašima za koje bi bili prilagođeni uvjeti školovanja i zapošljavanja, mogućnosti jedinstvene stipendije te mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za sportaše 1. kategorije, kao i povećati uključenost osoba s invaliditetom u sustav sporta. Tim i ostalim mjerama želi se poboljšati status sportaša tijekom i nakon karijere te smanjiti njihovo prerano odustajanje od sportske karijere.
Uvjeti za rad

Bitan problem s kojim se naši sportaši susreću jesu i neadekvatni uvjeti za rad, stoga je jedan od ciljeva i uspostaviti sustavan i racionalan pristup upravljanja održivom sportskom infrastrukturom. Između ostaloga time bi se i olakšalo financiranje gradnje novih, ali i održavanja te rekonstrukcije postojećih sportskih objekata.


Za uspjeh sportaša iznimno je važan i stručni trenerski kadar za kojeg je procijenjeno kako ga nema dovoljno. Poticat će se stoga obrazovanje, osposobljavanje i usavršavanje stručnog kadra, kao i odrediti minimalna razina kompetencije za stjecanje stručnih kvalifikacija.


Posljednji od općih ciljeva je unaprjeđenje sustava upravljanja u sportu za koje je predviđeno niz mjera, od povećanja broja volontera, poticanje spolne ravnopravnosti i prevencija nasilja na sportskim borilištima do poticanja financiranja sporta EU sredstvima.
Ako sve bude išlo prema planu očekuje se da Sabor već u kasno proljeće ove godine glasuje o Nacionalnom programu sporta, nakon čega bi donošenje novog zakona o sportu ubrzalo i olakšalo njegovo provođenje. A time i hrvatski sportaši stekli daleko bolje uvjete ne samo za vrhunske rezultate, nego i za kvalitetnije bavljenje nekom od sportskih aktivnosti.


Goran Roguljić
Dubravko Ižaković

glavni tajnik ŠZ-a OBŽ-a

- Ovaj strateški dokument regulirat će napokon segmente sporta, od lokalne do državne razine, problematiku struke, financiranja sporta, obnove, održavanja i gradnje objekata i svega onoga što je bitno za djelovanje sporta.
Možda ste propustili...

OSJEČKI BIVŠI NOGOMETAŠ I NADALJE POPULARAN U BELGIJI

Robert Špehar opet u Bruggeu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIJELO-PLAVI KAPITULIRALI U VELIKOJ GORICI

Gosti ostali bez ičega:
Suk odgodio potvrdu
plasmana bijelo-plavih
u Europu za nedjelju

2

BADMINTONSKI PANNONIA OPEN

Hummel se vratio i pobijedio

3

NAKON SEDAM GODINA POVRATAK U ELITU

Varaždinci opet u Prvoj HNL