Sport
DR. SC. KREŠIMIR ŠAMIJA:

Dokument koji će pokazati prioritete i smjer razvoja hrvatskog sporta
Objavljeno 14. veljače, 2019.

Vezani članci

PREDSTAVLJAMO:

Nacionalni program sporta

Središnji državni ured za šport u suradnji sa Športskom zajednicom Osječko-baranjske županije organizirao je jučer na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti okrugli stol „Nacrt prijedloga Nacionalnog programa športa 2019. - 2026.“. Na njemu su sudjelovali predstavnici sporta iz pet slavonskih županija, a dio tima koji je radio na izradi Programa predvodio je dr. sc. Krešimir Šamija, zamjenik državne tajnice SDUŠ-a Janice Kostelić, koji je predstavio njegove ciljeve.

- Ovo je strateški akt planiranja države, koji je propisan Zakonom o sportu i koji donosi Hrvatski sabor na osam godina. To će biti prvi takav dokument u našoj državi, davno je već trebao biti, ali nikad nije kasno za dobre stvari. On mora pokazati smjer razvoja hrvatskog sporta, prioritete u ulaganju, ali i detektirati glavne probleme koji se moraju rješavati.

Njegovim donošenjem planira se poboljšati stanje u svim aspektima sporta.

- Dokument se skrbi o sva tri pojavna oblika sporta: natjecateljskom, sportskoj rekreaciji ili zdravstveno usmjerenom tjelesnom vježbanju te sportu u sustavu odgoja i obrazovanja. Analize su pokazale da čak 62 posto hrvatske populacije nije tjelesno aktivno, a s druge strane jedna smo od najuspješnijih nacija svijeta u odnosu prema broju stanovnika. Želimo ovim dokumentom poboljšati uvjete vrhunskim sportašima, ali i pronaći instrumente kako osvijestiti ljude da budu tjelesno aktivni.

Financiranje, stručni trenerski kadar te infrastruktura poznati su problemi našeg sporta, a sve te stavke neki su od ciljeva ovog nacionalnog programa športa.

- Pokušavamo pronaći instrumente kako država može pomoći manjim sredinama, kao i nastaviti povlačiti sredstva iz EU fondova. Prvi put u strategiji razvoja Republike Hrvatske sport će biti prepoznat kao jedan od posebnih ciljeva. Posebna je pozornost posvećena skrbi o sustavu licenciranja, lakšem i jednostavnijem školovanju stručnog kadra te sufinanciranju države za stjecanje stručnih kvalifikacija, posebno bivših sportaša. Moramo definirati koliku i koju infrastrukturu imamo u kojem dijelu Hrvatske i kolika je potreba za njom da bismo mogli odrediti prioritete. Ako nećemo raditi na omasovljenju i aktivnom bavljenju sportom, nećemo moći ni zadržati ovu razinu vrhunskih rezultata. Želimo da svakom djetetu i građaninu sport bude jednako dostupan - poručio je zamjenik državne tajnice SDUŠ-a. G. Roguljić
Najčitanije iz rubrike