Sport
LIGA PRVAKA

PSG osvojio Old Trafford i zaustavio Solskjaerov niz
Objavljeno 14. veljače, 2019.

Roma i PSG slavili su u prvim utakmicama osmine finala Lige prvaka i tako stekli prednost pred uzvratne dvoboje. Rimljani su na Olimpijskom stadionu svladali Porto 2:1, dok je još veći posao napravio francuski prvak, koji je pobjednički prošao Old Traffordom porazivši Manchester United 2:0.


Prva je to pobjeda neke francuske momčadi u "teatru snova" pa nije ni čudo da ju je L'Equipe opisao "Kao u snu". Parižani su stigli bez dvije od svoje tri udarne napadačke igle (Neymar, Cavani), zbog čega se probudila bojazan kod njegovih navijača kako bi moglo uslijediti novo europsko razočaranje. Pogotovo što ih je čekao probuđeni M. United, koji je pod Solskjaerom nanizao 11 utakmica bez poraza, od čega čak deset pobjeda. No, na terenu su gosti nadigrali "crvene vragove" koji su izvedbom podsjetili na ona česta izdanja kada ih je vodio bivši menadžer Mourinho. Posebno je insipiriran bio Di Maria, još ljut zbog neuspjele jednogodišnje epizode u dresu manchesterskog velikana, a koji je kreirao oba pogotka gostiju. Za prvi je ubacio iz kornera Kimbembeu, kojemu je to prvi seniorski pogodak, dok je za drugi sjajno asistirao Mbappeu. Argentinac je bio i na meti domaćih navijača koji su ga i gađali bocom, a domaći je kapetan Young zbog nasrtaja na njega zaslužio drugi žuti karton, no sudac mu je oprostio. Nije ni čudo stoga da je Di Maria burno reagirao slaveći vodeći pogodak, uzvraćajući psovke domaćim navijačima, zbog čega bi ga mogla sustići i kazna UEFA-e.


- Sretan sam što je Di Maria zadržao samopouzdanje u drugom poluvremenu, budući da je u prvom izgubio dosta laganih lopti, baš ispred mene. Imao je sjajnu asistenciju za drugi pogodak, savršeno dodavanje za Mbappea. Mislim da smo kontrolirali utakmicu sve više što je vrijeme prolazilo. Gubili smo neke lopte u prvom dijelu, no u nastavku je to bilo puno bolje. Zasluženo smo pobijedili, no tek smo na "poluvremenu" jer ovaj dvoboj traje 180 minuta - istaknuo je trener gostiju Tuchel.


Vrataru PSG-a Buffonu ovo je bila 50. utakmica Lige prvaka u kojoj je sačuvao čistu mrežu, a više od njega do sada to je uspjelo samo Casillasu (57) i Van der Saru (51).


- Zahvaljujem se suigračima koji su odigrali nevjerojatnu utakmicu. Možemo otići jako daleko. Nema boljeg osjećaja od doživljaja ovakvih emocija sa suigračima. Ako prođemo ovo kolo, možemo imaju sjajnu sezonu u Ligi prvaka - poručio je talijanski veteran.


Osim što je doživio najveći europski poraz na svom terenu, M. United je za uzvrat ostao bez pocrvenjelog Pogbe, a zbog ozljeda su morali teren napustiti Martial i Lingard te je zasad nepoznato koliko će morati pauzirati. Iako "crveni vragovi" još nikada nisu prošli dalje nakon domaćeg poraza, menadžer Solskjaer vjeruje kako nije još sve izgubljeno, no priznaje kako je poraz donio "prizemljenje".


- Vidjelo se da u posljednje vrijeme nismo odigrali puno utakmica na ovakvom nivou. No, vrhovi su tu da se osvoje i ne možete reći da je sve gotovo. Jasno je kako moramo puno toga popraviti, ova je utakmica bila dodir sa stvarnošću.


Roma je na krilima iskusnog Džeke i tinejdžera Zaniola stekla pogodak prednosti protiv Porta, kojemu je taj pogodak u gostima bitno olakšao uzvrat. BiH reprezentativac asistirao je za prvi, a sudjelovao je i kod drugog pogotka Rimljana jer je nakon što je pogodio vratnicu mladi je ofanzivni veznjak još jednom svladao Casillasa, postavši tako najmlađi Talijan s dva pogotka u utakmici Lige prvaka (19 godina i 225 dana).


- Ne mogu riječima opisati osjećaje, o ovome sam sanjao kao dječak. Iznad svega zadovoljan sam zbog pobjede, sada nas čeka uzvrat u Portu gdje idemo po prolazak. Nismo željei primiti pogodak, znamo da on sada vrijedi dvostruko, pa ćemo sada morati u Porto po pobjedu i sačuvati čistu mrežu.


Trener gostiju Conceicao svjestan je kako je taj pogodak Lopeza ostavio dvoboj potpuno otvorenim.
- Ovo je bio dvoboj jakih momčadi koje su uspjele neutralizirati suparničke najjače karike. Prvi smo gol primili u našem najboljem periodu, drugi je bio pomalo bizaran, no nismo stali nakon njega. igrači su reagirali kako smo očekivali i taj gol ostavlje uzvrat otvorenim, iako mislim da bi remi bio najpravedniji. G. Roguljić
Rezultati
Roma - Porto 2:1 (Zaniolo 70, 76; Lopez 79)

Manchester United - PSG 0:2 (Kimpembe 53, Mbappe 60)

Uzvratne utakmice igraju se 6. ožujka.
Kylian Mbappé

napadač PSG-a

NE BOJTE SE, DOBRI SMO

- Ljudi se trebaju prestati bojati. Naravno, Neymar je iznimno važan, Cavani isto bitan za nas, ali nogomet se igra na terenu. I to smo pokazali. Zato mogu poručiti - nemojte se bojati, dobri smo. Trener mi je rekao da neću dobiti loptu toliko često kao inače. I da se ne vraćam preduboko jer se moram naći iza leđa obrane. Bilo je teško, jer mi je ta uloga nova i još se privikavam na nju, ali zabio sam pogodak i dobili smo 2:0, što je najvažnije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana