Sport
ŠKOLA BOKSA U BARANJI

Željko Mavrović se obećao vratiti i odraditi trening
Objavljeno 14. veljače, 2019.
U tijeku je nacionalni projekt prezentacije boksačkog sporta u osnovnim i srednjim školama

Proslavljeni hrvatski boksači Željko Mavrović i Mario Preskar predstavili su jučer u Belom Manastiru nacionalni projekt Škola boksa, čiji je nositelj Hrvatski boksački savez, a provedba je počela u jesen prošle godine.


- Obilazimo cijelu Hrvatsku, pa smo tako došli i u Beli Manastir došli govoriti o važnosti boksa, odnosno sporta uopće. Boks, primjerice, sudeći prema vlastitom iskustvu, daje neku posebnu dimenziju - kaže nekadašnji "teškaš" Mavrović, ističući kako vjeruje da će mlade uspjeti privući u boksačke i druge dvorane te kako će netko od njih, u konačnici, završiti u reprezentaciji. Govoreći o boksu napomenuo je kako je riječ o udaračkom i napadačkom sportu.


- Ne branimo se. Naprotiv, lupamo, jer se boduje svaki udarac koji si protivniku zadao. Unutar svega dolazi do velikog uzbuđenja, ‘‘čupaju‘‘ se neki hormoni koji mnogi sportovi ne izazivaju. Vlada neki pozitivan strah, čak i od smrti. Naprosto, imaš neku potrebu zaštititi sebe. Siguran sam da su iskustva drugačija nego u ostalim sportovima, jer dotičeš granice isprobavajući samoga sebe - kaže, dodajući kako vjeruje da je to važno, posebice u vremenu u kojem živimo, kada mladi ljudi žive u prilično udobnim i ugodnim uvjetima.


- Neću reći da treba potencirati bol, ali ponavljam kako je imati priliku isprobati sebe jako važno - naglasio je. Premda ovih dana obilazi Hrvatsku i promiče boks kao plemenitu vještinu, ali i bavljenje bilo kojim sportom, Mavrović tvrdi kako mnogo vježba te redovito održava svoju formu. Odlazi na sparinge vrhunskim boksačima i nije mu teško.


- Priznajem da nema nekadašnje eksplozivnosti, ali spariram na bazi vještine i iskustva - ističe, podvlačeći kako je jučerašnje gostovanje u jedinom baranjskom gradu prvo, ali ne i posljednje te kako se nada da će nakon jučerašnje priče i prezentacije boksa školarcima u Beli Manastir doći održati i koji trening, kako s mladima, tako i s njihovim trenerima. Uoči prezentacije boksa u belomanastirskoj dvorani, prijam za Mavrovića i Preskara organizirao je gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob sa suradnicima.


- Lijep je osjećaj primiti dvije legende koje su u naš grad došle promovirati sport kao zdravi način života - rekao je Rob te dodao kako se gradska uprava maksimalno trudi pomoći sportskoj zajednici. Ubuduće, naglasio je, u proračunu ću pokušati osigurati još više sredstava. Gradski su oci prepoznali nedostatak mjesta za razvoj nekih grana sporta, među kojima je i boks. Stoga će dugoročno pokušati riješiti ovaj problem. Nije isključeno da grad krene u pregovore s trenutačnim vlasnikom sada već bivšeg Sokolskog doma koji bi bio idealno mjesto za razne sportove, primjerice boksa, karatea, gimnastike i sličnih.
Inače, nacionalni projekt prezentacije boksačkog sporta u osnovnim i srednjim školama te osnovama boksačkih tehnika u lokalnim klubovima počeo je prošle jeseni. Pokrovitelj je Središnji državni ured za sport, a izvršni voditelji Željko Mavrović i Mario Preskar. Osnovni cilj projekta je poticanje mladih na bavljenje fizičkim aktivnostima i sportom kako bi na taj način unaprijedili svoje zdravstveno i psihofizičko stanje...


Ivica Getto
Željko Mavrović

nekadašnji hrvatski "teškaš"

Boks donosi posebno i veliko uzbuđenje, ‘‘čupaju‘‘ se neki hormoni koji mnogi sportovi ne izazivaju. Vlada neki pozitivan strah, čak i od smrti
Najčitanije iz rubrike