Novosti
EUROPSKI PARLAMENT TRAŽI UTVRĐIVANJE JASNE RAZLIKE

Šuica: I znanost potvrđuje da medicinski kanabis pomaže oboljelima od raka
Objavljeno 14. veljače, 2019.

Zastupnici u Europskom parlamentu u srijedu su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljali o dvojbama u pogledu medicinske upotrebe kanabisa, ali i o borbi protiv raka i njegovoj prevenciji. Napravljena je i rezolucija u kojoj se ističe potreba da Europska komisija i nacionalne vlasti utvrde jasnu razliku između medicinskog kanabisa i ostalih načina njegove upotrebe. Poziva se Komisiju i države članice da pristupe rješavanju regulatornih prepreka koje ometaju znanstvena istraživanja. Isto tako potiče ih se da primjereno financiraju ta istraživanja, kao i da među medicinskim djelatnicima promiču bolje poznavanje materije medicinskog kanabisa.

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Dubravka Šuica, koja je ujedno i izvjestiteljica Kluba zastupnika EPP-a za usmeno pitanje i rezoluciju o uporabi kanabisa u medicinske svrhe, istaknula je kako pregled znanstvene literature o medicinskom kanabisu daje uvjerljive ili zadovoljavajuće dokaze da kanabis i kanabinoidi imaju terapijske učinke te da liječe kroničnu bol u odraslih, ublažavaju mučninu i povraćanje u slučaju kemoterapije i umanjuju simptome spastičnosti u pacijenata s multiplom sklerozom.

"U protekloj godini moj rad u Europskom parlamentu bio je posebno usmjeren na javno zdravlje, borbu protiv raka, podizanje svijesti javnosti o toj teškoj bolesti i na pristup medicinskim uslugama i lijekovima. Prilikom izrade ove rezolucije željeli smo se usredotočiti na podupiranje kvalitetnih istraživanja lijekova koja se temelje na kanabisu, kao i na razlikovanju lijekova na bazi kanabisa koji su prošli klinička ispitivanja i koji su regulatorno odobreni te samog medicinskog kanabisa. Jasno želim diferencirati upotrebu kanabisa za medicinske svrhe i njegovu zlouporabu," rekla je na plenarnoj sjednici Dubravka Šuica.

Rečeno je kako je izraz "medicinski kanabis" u velikoj mjeri nedefiniran s pravnog stajališta i ostaje nejasan i otvoren za različita tumačenja što bi se trebalo bolje definirati i urediti ovom rezolucijom EP-a. Zadatak rezolucije je i napraviti strogu razliku između upotrebe kanabisa u medicinske svrhe i njegove zloupotrebe. Istaknuo je kako se zemlje Europske unije u velikoj mjeri razlikuju u pristupu propisima za kanabis, uključujući zakonodavstvo o kanabisu za medicinske svrhe, primjerice o maksimalnim razinama dopuštenih koncentracija THC-a i CBD-a. "Čak i u onim državama članicama u kojima je medicinski kanabis zakonit, uvjeti za pristup, propisivanje, kupnju, određivanje cijena, povrat novca kao i razina znanja zdravstvenih radnika o uporabi takvih lijekova uvelike se razlikuju i predstavljaju problem za pacijente. U rezoluciji smo pozvali Komisiju i nacionalne vlasti da rade zajedno kako bi osigurali pravnu definiciju medicinskog kanabisa i da napravimo jasnu razliku između lijekova na bazi kanabisa odobrenih od EMA-e, ili drugih regulatornih agencija, medicinskog kanabisa kojeg ne podržavaju klinička ispitivanja i kanabisa za druge primjene", zaključili su europarlamentarci. Ističu kako je rad europskih institucija i agencija o podizanju svijesti o značaju istraživanja i pravnoj definiciji medicinskog kanabisa od najveće važnosti i može pomoći samo pacijentima kojima su zbilja potrebni ti lijekovi, uz stroge propise i temeljitu analizu.

"Manifest protiv raka koji je izdan u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, 4. veljače, upravo je proizvod intenzivnog rada intergrupe MAC (Members Against Cancer), i jako loše statistike u pojedinim zemljama Europske unije jasno pokazuju da je situacija alarmantna, da je u Europi zavladala epidemija raka te situaciju treba riješiti na europskoj razini na način da svakom pacijentu budu jednako dostupni svi lijekovi", rekla je Šuica.

Podsjetimo, rasprava o uporabi kanabisa u medicinske svrhe u Hrvatskoj ponovno se razvila ovih dana nakon što je objavljena presuda kojom je Huanito Luksetić zbog uzgajanja marihuane, kako bi koristio ulje konoplje za liječenje, osuđen na dvije godine zatvora. Luksetić je ulje konoplje koristio u medicinske svrhe, za liječenje i ublažavanje simptoma multiple skleroze od koje boluje.

Dijana Pavlović
Članice EU-a jako se razlikuju kada je riječ o zakonodavstvu o kanabisu za medicinske svrhe
Najčitanije iz rubrike