Novosti
KREDITI STANOVNIŠTVU 124,4 MLRD. KN

Zabrinjava visok rast gotovinskih kredita
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Ukupni krediti stanovništvu, prema podatcima Hrvatske narodne banke, krajem prosinca 2018. dosegnuli su 124,4 milijarde kuna, što je 5,5 milijardi kuna, ili 4,6 posto, više u odnosu prema kraju 2017. Krediti stanovništvu porasli su i na mjesečnoj razini - u odnosu prema studenom veći su 42,7 milijuna kuna.


"Kod kreditnih obveza sektora stanovništva prema valutnoj strukturi, vidljiv je trend preusmjeravanja obveza iz valutnih u kunske, što odražava izraženiju sklonost zaduživanja u domaćoj valuti, čemu zasigurno u prilog ide i razdoblje niskih kamatnih stopa", ističu analitičari Raiffeisenbank Austrije. Najznatniji udio u ukupnim kreditima stanovništvu imaju stambeni krediti, 43,4 posto. Krajem prosinca bilo ih je odobreno 54 milijarde kuna, što je za 2,3 posto više nego krajem 2017. "Godišnje stope rasta stambenih kredita mogu upućivati i na pozitivne učinke programa subvencioniranja stambenih kredita", ističu iz RBA.
Gotovinski nenamjenski krediti, s udjelom od 38,3 posto u ukupnim kreditima stanovništvu, i sedmi mjesec zaredom porasli su po dvoznamenkastoj godišnjoj stopi - za 11 posto, na 47,7 milijardi kuna. Inače, posljednjih mjeseci u HNB-u pažljivo prate podatke o rastu gotovinskih nenamjenskih kredita stanovništvu. "To je nešto čemu ćemo posvetiti više pažnje i analize i da vidimo treba li tu reagirati", kazao je nedavno guverner HNB-a Boris Vujčić. Upozorio je da treba pripaziti da se ne dođe u situaciju impulzivnog uzimanja kredita.H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BIROKRATSKO STOPIRANJE PROJEKATA

Splitski arhitekti za odvojene natječaje, a osječki su protiv

2

KARLO RESSLER NOSITELJ HDZ-OVE LISTE ZA EUROPSKI PARLAMENT

Vodimo politiku koja okuplja i gradi dok drugi nude samo destrukciju

3

OBJAVA IMOVINSKIH KARTICA U LIPNJU

Svatko će moći vidjeti što suci imaju i čime se dodatno bave