Novosti
AFERA SMS

Varga i Curić ispitani
u osječkom Uskoku
Objavljeno 13. veljače, 2019.
Osumnjičenici u aferi SMS Franjo Varga i Blaž Curić u srijedu poslijepodne dovedeni su na ispitivanje u osječki Uskok, šest dana prije isteka istražnog zatvora koji im je posljednji put produljen 19. prosinca. Varga, kojega i Uskok tereti za izradu lažnih SMS-ova za potrebe bivšeg Dinamova čelnika Zdravka Mamića, i vozač u ministarstvu poljoprivrede Blaž Curić, osumnjičen da je Vargi javio da je pod istragom i da mu se sprema uhićenje, u istražnom su zatvoru još od rujna. Prema neslužbenim informacijama istraga nad njima je pri kraju, a Uskok ih je u srijedu ispitao prije odluke hoće li tražiti novo produljenje istražnog zatvora.


Varga je osumnjičen da je u postupku koji se protiv Zdravka Mamića, njegova brata Zorana, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a prema kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez dokaza osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.


Lažnu prepisku Varga je potom navodno dostavio Zdravku Mamiću, koji ju je objavio na konferenciji za medije 4. lipnja. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima. Osim toga Varga je, tvrdi tužiteljstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi, kako bi je predao Mamiću s namjerom da je iskoristi u žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila Curićeva dojava.
Curić je uhićen 26. rujna u Zagrebu, a osumnjičen je da je Vargu telefonom upozorio da se protiv njega vodi istraga. H
Najčitanije iz rubrike