Regija
PREKOGRANIČNA SURADNJA HRVATSKA - SRBIJA

Kroz projekt ‘’Take Care!’’ osnovano 7 mobilnih timova koji će skrbiti za nemoćne
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Interreg IPA prekogranična suradnja Hrvatska - Srbija 2014. - 2020.
VINKOVCI - U hotelu ‘‘Admiral‘‘ održana je završna konferencija projekta ‘‘Take Care!‘‘, koji je vinkovačkoj ‘‘Bubamari‘‘ odobren u ožujku 2017. godine. Cilj je projekta bio unaprijediti kvalitetu skrbi za nemoćne, starije i osobe s invaliditetom razvijanjem palijativne službe za njegu.

- Često su naši članovi, zdravstveno ugrožena kategorija, bili otpušteni iz bolnice s palijativnom dijagnozom. No nije svejedno kako će netko provoditi posljednje trenutke. Zato smo mi pokušali zapaliti iskru koja će dalje razvijati palijativnu njegu, a vjerujem kako smo u tome uspjeli - istaknuo je Tomislav Velić, predsjednik Udruge osoba s invaliditetom ‘‘Bubamara".

Projekt se temelji na međusektorskoj suradnji koja potiče intervenciju i zbrinjavanje najosjetljivijih skupina u društvu, a ima namjeru razviti zdravstvene i socijalne pristupačne i kvalitetne usluge. Uz "Bubamaru", partneri na projektu bili su Opšta bolnica Sremska Mitrovica, Dom za starije i nemoćne Ilok, Regionalna razvojna agencija Srem (RS) i Caritas ‘‘Sv. Anastazija‘‘ Sremska Mitrovica.

- Imamo 983 korisnika koji su bili pokriveni uslugama u programskom području. Također, razvili smo prekograničnu mrežu – web-aplikaciju - koja prati zdravstveno stanje i evidenciju samih bolesnika i iz palijativne skrbi educirali smo 40 osoba koje su radile na projektu. Educirali smo ih kako raditi u mobilnim timovima i kako raditi na samom odjelu za palijativnu njegu i terminalna stanja - rekla je Anđelka Krstić, voditeljica projekta.

Projektom je osnovano sedam mobilnih timova s njegovateljicama, fizioterapeutima, socijalnim radnicima, psiholozima i ostalima koji su pružali zdravstvenu ili socijalnu pomoć. Tako je više od 600 korisnika na širem području Iloka, Vinkovaca i Županje dobilo pomoć kakva im je potrebna.
M. Kokaj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ROBERT JANOVIĆ PONUDIO TRAŽENU USLUGU

Ostao bez posla pa imanje preuredio u - Salaš za pse

2

PRVA LOPTA ZA 20-AK DANA?

Čeka se licenca za umjetni travnjak na pomoćnom igralištu

3

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli