Osijek
KLIZALIŠTE NEOČEKIVANO ZATVORENO

Bez redovite Škole klizanja ostalo 250 djece iz 7 vrtića
Objavljeno 14. veljače, 2019.
Škola klizanja predškolcima koji je nisu prošli kompenzirat će se Školom gimnastike, kažu u gradskoj upravi

Vijest o zatvaranju klizališta u sklopu Sokol centra Osijek već 8. veljače neugodno je iznenadila Osječane - zaljubljenike u ledene radosti. No više od njih zbog ove situacije ogorčeni su roditelji predškolaca Dječjeg vrtića Osijek, čija su djeca tim potezom ostala uskraćena za školu klizanja.

Naime, sastavni je dio redovnog vrtićkog programa gradskih vrtića u godini pred polazak u školu i Škola klizanja kojoj se svi mališani iznimno vesele. Škola inače starta nakon otvaranja klizališta te ju ustaljenom dinamikom do njegova zatvaranja prođu predškolci iz svih vrtića. No to ove godine nije slučaj - klizalište je uoči prošlog vikenda zatvoreno, a Školu klizanja nije prošlo približno 250 vrtićaraca.

- Samo smo dobili vijest da je klizalište zatvoreno i da je to - to. Oni koji nisu bili u Školi klizanja ove sezone, neće ni ići. Konkretno, radi se o predškolcima iz sedam naših vrtića. Kao razlog navedeni su nepovoljni vremenski uvjeti - kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj.

Vijest da za djecu iz čak sedam vrtića nema Škole klizanja rastužila je i mališane i njihove roditelje.

"Toliko su se veselili. Već im je rečeno da idu idući tjedan. Tete s njima rade vježbe ravnoteže kao pripremu za klizanje više od mjesec dana. Kako je to moguće?! Bilo je toplo nekoliko dana, ali ne baš toliko da se klizalište zatvori! Uz to, kakva je to organizacija kada je njima početkom veljače ostalo još sedam grupa Škole klizanja ‘na čekanju‘. Dvoje starije djece mi je prošlo kroz Dječji vrtić Osijek i znam da je u ovo vrijeme inače cijela priča sa Školom klizanja bila gotova", priča majka djevojčice iz "Jaglenca".

Iz Grada Osijeka, koji kao osnivač Dječjeg vrtića Osijek sa Sokol centrom Osijek osigurava provođenje Škole klizanja, kažu kako je do prijevremenog zatvaranje klizališta došlo zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom siječnja.

"Visoke temperature za ovo doba godine, uz sunčano vrijeme i vjetar, kombinacija su uvjeta u kojima nije moguće osigurati neprekidan i siguran rad klizališta. Tijekom posljednjih nekoliko tjedana, upravitelji klizališta u više su navrata bili prisiljeni zatvarati ga, s obzirom na to da pojedinih dana nije bilo moguće stvoriti zadovoljavajuću kvalitetu leda, a sigurnost korisnika – posebice najmlađih – prioritet je u provođenju svih aktivnosti. Premda Sokol centar Osijek i Grad Osijek imaju želju najmlađim sugrađanima omogućiti sudjelovanje u Školi klizanja, trenutne okolnosti - koje su izvan kontrole Sokol centra i Grada - izrazito su nepovoljne za daljnju provedbu željenih aktivnosti", poručuju iz Grada Osijeka te dodaju kako će se Škola klizanja kao dodatna aktivnost za predškolce u gradskim vrtićima koji ju nisu prošli kompenzirati Školom gimnastike na istoj adresi.

Uz to, poručuju iz Grada, djeca neće ostati do daljenjeg zakinuta za učenje klizačkih vještina.

"Djeca koja nisu stigla sudjelovati u Školi klizanja, neće ostati zakinuta, nego će im se krajem 2019. omogućiti pohađanje, iako će tada biti prvašići. Kako se u sljedećoj klizačkoj sezoni - u eventualno ponovljenom slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta - ne bi ponovila situacija ranijega zatvaranja klizališta, Upravitelj Sokol centra planira otvoriti klizalište 1. studenoga 2019. Na taj će se način iskoristiti povoljni vremenski uvjeti u spomenutom mjesecu, a vjerujemo i kako će zanimanje građana za klizanje u znatnoj mjeri biti veće u studenome nego što je to u veljači", poručuju iz Grada.

Ivana Solar
GRAD OSIJEK: SLAB INTERES GRAĐANA
“Nakon završetka školskih praznika korisnici su klizališta u najvećem broju bili polaznici Škole klizanja koja se provodi u organizaciji Školskog športskog saveza Grada Osijeka, dok su dolasci ostalih građana svedeni na minimum. Ovakva je situacija uobičajena za ovo doba godine zato što zanimanje građana za klizanje dosegne vrhunac početkom zime te u vrijeme adventskih događanja, nakon čega znatno opada”, kažu iz Grada.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas